De pe Valea Moravei, pe Mureş

1Comentariu
De pe Valea Moravei, pe Mureş
ARAD – 50 de elevi, profesori şi tineri etnici români din Serbia dintre Timoc şi Morava au fost oaspeţi ai Aradului.

În mini-vacanţa prilejuită de Ziua Naţională, 50 de elevi, profesori şi tineri etnici români din Serbia dintre Timoc şi Morava au fost oaspeţi ai Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Arad şi ai Consiliului Judeţean Arad.

Parteneri în proiectul ,,Cultivarea limbii materne la etnicii români din Serbia” au fost şi şcolile nr. 4 şi 5, Liceul pedagogic si Clubul Tinerilor Arădeni ,,Delta”.

La eveniment au participat şi P. S. dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, deputat Mihaela Vasil, presedintele comisiei de cultura a C.J.A., Ionel Costin, prorectorul Universitatii „V. Goldiş”, Iovan Marţian, decanul Facultăţii de Ştiinte ale Educaţiei a Universităţii „A. Vlaicu”, Anton Ilica.

În timp ce oaspeţii din Voivodina, conduşi de Rodica Almajan, responsabila pentru învăţământ din Consiliul Naţional Roman din Serbia, îşi prezentau instituţiile lor de învăţământ şi cultură, românii de pe Morava au vorbit de lipsa oricărui drept de păstrare a identităţii naţionale.

Ipodiaconul Bobului, care este şi preşedintele comitetului executiv al Consiliului Naţional Ruman din Serbia, a enunţat piedicile pe care le întâmpină în a obţine aprobarea de a ridica o biserică în satul său de lângă Ciupria şi spunea că se fac demersuri pe lângă Belgrad să li se permită cultivarea limbii materne în şcolile publice. (Consiliul Europei tocmai a solicitat Serbiei, la 1 octombrie 2008, să acorde drepturi naţionale românilor/valahilor dintre Timoc şi Morava).

Domnul Mirco Paunovici ne-a arătat o copie dupa procesul verbal al consiliului local Svilainat din 18 septembrie 1989 unde, în calitate de consilier, a solicitat ore de limba română în şcoală. Şi ne-a povestit cum, a doua zi, a fost vizitat de securitatea sârbă şi că, nici acum, limba română nu are voie în şcoli, biserică, presă.

Liceanul Jasmin Sofianovici a spus în faţa sălii că este ruman ca şi toti cei din satul său Isakovo dar limba română o ştie doar de la ,,ai batrani”. Eleva de cl. a VI-a Maria Dragoevici din Kucevo zicea că la şcoală nu au voie să vorbească „rumaneste” chiar dacă majoritatea elevilor sunt români.

În cadrul întâlnirii, elevii Şcolii Galşa conduşi de prof Olimpia Simarton, Victor Sofrag şi Ilie Macovei au încântat sala printr-un program artistic de excepţie şi a fost lansat volumul „Oglinda”, coordonat de Florica R. Cândea.

V.F.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor