Departe de doctrină şi program

Încercarea de a găsi într-o comună a judeţului o persoană-alta decât dascălul de istorie- care să-ţi spună ce este aceea doctrină, echivalează cu expediţia argonauţilor plecaţi în căutarea lânii de aur. La Apateu, printre vinete şi ardei pentru păprică, politica încolţeşte foarte greu, mai bine zis, deloc.

Am încercat să aflăm dacă apatenii ştiu ce partide au filiale în comuna lor, dacă observă, cât de cât, vreo adiere a politicii, dacă îi îmbie cineva să semneze o adeziune, pentru a deveni membri de partid.

Fiţiu Elisabeta este factor poştal şi am fi putut să credem că orice partid şi-ar dori un membru care umblă din casă în casă, cu ziarele, pensiile sau te mai miri ce hârtii. Ne-a asigurat că nu i-a cerut nimeni să se înscrie în partid şi dacă ar fi făcut-o cineva, ar fi făcut-o degeaba. „Eu nu prea mă pricep la astea, de ce să vă mint că ştiu, dacă habar nu am cum e cu politica ? Nu prea am văzut să-şi facă partidele reclamă, nu ştiu care sunt. Parcă am auzit ceva de generaţia nouă (PNG, n.n.), în rest, nu ştiu. La lucru nu i-am auzit pe oameni să vorbească politică, poate la restaurant”.

Stana Teodor, care este bibliotecar şi director de cămin, se dovedeşte mult mai edificat : „Eu zic că se face politică, în interes personal. Ca să candidezi, trebuie să ai susţinători şi este normal să încerci să implementezi o idee politică la nivelul acestora. Uşor nu este, pentru că ţăranii nu sunt un tot unitar, cum se crede, dacă luăm în considerare şi numai faptul că unii sunt foşti chiaburi, iar alţii, oameni sărmani. După câte ştiu, în Apateu au organizaţii liberalii, democraţii, social-democraţii, PRM-ul, conservatorii, fostul PUR, pe listele căruia a câştigat primarul, actulmente membru PD”.

Profesorul pensionar Botaş Aurel zice că „în campanie au venit de la mai multe partide, să discute cu electoratul, să-l îndrume. Au fost şi de la PSD şi de la PRM şi de la PUR. Mai vin şi dacă nu este campanie, din când în când. Au fost şi cei de la PD, că primarul a câştigat pe lista lor(primarul a câştigat pe lista PUR, dar a trecut la PD, n.n.). Eu am simpatizat cu PRM. Simpatizez şi acum cu ei şi cu PSD, dar nu sunt membru”.

Câţiva paşi mai încolo, îl întâlnim pe un alt Botaş Aurel, care era împreună cu soţia, Botaş Maria.Soţul apucă să ne spună că nu ştie decât despre PRM, partid la care, credea dumnealui, este şi primarul. Când l-am corectat, nana Mărioara a intervenit, punând punctul pe „i” : „Să ştiţi că noi nu l-am votat pentru partid, că noi suntem oameni simpli, nu ne învăluim cu partidele. Ne-am învăluit cu primarul că îl cunoaştem de când era prunc. Este un om clasa întâi, de milioane şi îl votăm fără să ne intereseze la care partid este.Aşa, politica nu ne interesează, nu ne-a chemat nimeni la partid şi nu ne-am dus când au fost serbările celea, că el (soţul) este bolnav de inimă, a fost operat pe cord deschis”.

Caba Ioan, dascălul de istorie, ne-a enumerat pe rând toate partidele care fiinţează la Apateu: PSD, PD, PNL, PRM, PC, PNG, PPCD(foştii ţărănişti), PSD Titel Petrescu: „Îi cunosc pe preşedinţii filialelor, ca şi pe liderii lor de la judeţ, care vin pe aici în special în campania electorală, când se înregistrează o efervescenţă politică. La alegerile locale nu prea contează politicul, dar la cele generale câştig de cauză au partidele care mai trec pe aici şi în perioada dintre alegeri”.

Maliţa Teodor, inginer mecanic : „Există organizaţii, dar nici una nu are sediu, birou sau aşa ceva. Ştiu de PSD, PD, PNL, PC. PUNR a avut, dar a trecut la PD. Ţărăniştii au avut, dar nu ştiu dacă mai au. Nu sunt membru al nici unui partid. Activitate politică există. Eu, cel puţin, am fost la trei întâlniri cu senatorul Ioţcu şi la o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean. Am înţeles că se încearcă ceva în sprijinul comunei, pentru legătura cu judeţul Bihor şi cu comuna Şepreuş”.

Hagău Călin, medicul comunei, este de părere că „după revoluţie tot românul s-a pus să facă politică, dar haotic, fără să aibă o anumită direcţie clară. Acum, a început o cristalizare, deja am început să ştim cu cine şi de ce votăm. Înainte votam cam la voia întâmplării. Totuşi, politică se face doar în ocazii speciale. Noi, medicii, nu prea avem tangenţă cu politica, dar ştiu că sunt filiale ale liberalilor, democraţilor, PSD-ului, conservatorilor, chiar şi partidul lui Becali are”.

Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !