Deshumare de oseminte la Răchiţele făcută de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului!

4Comentarii
Deshumare de oseminte la Răchiţele făcută de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului!
Răchiţele. Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România va organiza în zilele de 22 şi 23 iunie acţiunea de deshumare a osemintelor lui Şuşman Teodor senior, decedat în data de 15 decembrie 1951, la cererea rudelor şu urmaşilor acestuia.

Solicitarea a fost făcută pe data de 3 iunie din partea soţilor Şuşman Constantin Teodor şi Şuşman Dorina Carmen. Locul unde se află îngropate rămăşiţele pământeşti ale acestuia a fost stabilit cu aproximaţie în urma unor cercetări de teren efectuate pe teritoriul satului Răchiţele, aparţinător comunei Mărgău din judeţul Cluj. Operaţiunea va fi executată de o echipă specializată în astfel de acţiuni, coordonată de către domnul dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, implicarea acestuia fiind solicitată oficial instituţiei muzeale clujene de către urmaşii defunctului. În echipa de arheologi, alături de domnul Gheorghe Petrov se mai află domnul Paul Scrobotă, arheolog specialist şi director al Muzeului de Istorie din Aiud, domnul Horaţiu Groza, arheolog specialist la Muzeul de Istorie din Turda, şi domnul Marius Oprea, arheolog specialist şi coordonator al CICCR.

Grupul „Teodor Şuşman” reprezintă unul dintre cele mai importante repere ale rezistenţei anticomuniste româneşti. Denumirea grupului a fost dată de familia Şuşman din Răchiţele, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfăşurate în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni, în perioada 1948‑1958.

Teodor Şuşman a fost liderul unui grup de partizani care se împotriveau procesului de stalinizare pe care îl suferea societatea din România acelor vremuri. Acesta a deţinut în numeroase rânduri funcţia de primar al comunei Răchiţele, fără a fi membru în vreun partid politic. Îl regăsim în această postură mai ales în timpul guvernărilor liberale dintre anii 1922‑1928 şi 1930‑1934, iar apoi în toată perioada războiului (1939‑1945). El s‑a manifestat de la început ca opozant al regimului comunist, refuzând propunerea de intrare în P.C.R. şi realizând pe plan local o propagandă electorală favorabilă Partidului Naţional Ţărănesc.

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor