Despre condiţiile recunoaşterii Israelului

Reactualizat la:
Despre condiţiile recunoaşterii Israelului
Premierul palestinian desemnat, Ismail Hanyeh, a declarat că mişcarea Hamas este gata să recunoască Israelul, dacă acesta le va garanta palestinienilor ”drepturi depline” şi un stat care să includă atât Cisiordania, cât şi Ierusalimul de Est.

Noul premier Hamas, considerat a fi un moderat pragmatic, are la dispoziţie să două săptămâni pentru a-şi forma guvernul.

”Dacă Israelul declară că îi va acorda poporului palestinian un stat şi le va retroceda toate drepturile legitime, atunci Hamas este gata să-l recunoască”, a declarat Hanyeh într-un interviu acordat cotidianului american ”Washington Post”.

Noul premier nu a precizat cum se va materializa această ”recunoaştere”. Mişcarea radicală Hamas, care are înscrisă în platforma sa politică distrugerea Israelului, a respins până acum în mod repetat negocierile de pace cu statul-evreu, catalogându-le drept o ”pierdere de timp”, însă după victoria în alegerile parlamentare a declarat că s-ar putea să respecte, în viitor, anumite aspecte ale acordurilor de pace din anii ’90, încheiate între Israel şi mişcarea Al Fatah a fostului preşedinte Yasser Arafat.

”Lăsaţi ca Israelul să spună mai întâi că ne recunoaşte dreptul de a avea un stat palestinian, în graniţele avute înainte de 1967, să ne elibereze deţinuţii politici şi să admită dreptul refugiaţilor palestinieni de a reveni în Israel. Hamas va avea o poziţie favorabilă în acest caz. Vom stabili un plan de pace în etape, într-o situaţie de stabilitate şi calm”, a conchis Hanyeh.

Israelul s-a retras din Fâşia Gaza, după 38 de ani de ocupaţie, dar a jurat să păstreze marile colonii din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, drept ”teritorii biblice inalienabile”, şi să nu permită milioanelor de refugiaţi palestinieni revenirea.

La rândul său, mişcarea Hamas a orchestrat circa 60 de atentate sinucigaşe în Israel, de la izbucnirea celei de-a doua Intifade, în anul 2000, dar a respectat, în linii mari, armistiţiul încheiat acum un an.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !