Despre cum a rescris Băsescu destinul Paridului Democrat

Nu există formaţiune politică, mică ori mare, care să nu ajungă la un moment dat într-o situaţie dificilă.

Ca în orice activitate, vine o zi în care partidul se trezeşte la răscruce de drumuri – o ia în direcţie greşită, dispare sau iese din galeria partidelor importante; apucă drumul cel bun, are toate şansele să domine scena politică şi să ajungă la putere. Că drumul ce duce spre afirmare , spre putere, e greu de găsit ne demonstrează dispariţia numeroaselor partide politice apărute în decorul confuz al primilor ani de după Revoluţie.

 Sunt însă şi partide care au trecut inspirat prin „răscrucea de vânturi”. Unul e Partidul Naţional Liberal, scos din tenebrele politicii de Valeriu Stoica şi urcat pe „podium” de Theodor Stolojan. Dar cea mai spectaculosă reîntoarcere la viaţă, la politica „mare” – după ce s-a smuls din vârtejul în care îl aruncaseră erorile, ezitările, lipsa de performanţă – a reuşit-o Partidul Democrat. Alegerile din 2000 s-au încheiat ruşinos pentru PD (care a adunat sub opt procente la ambele Camere), dar mai cu seamă şi pentru liderul său, Petre Roman – care s-a clasat în cursa prezidenţială abia pe poziţia a şasea, cu doar 2,99% din totalul voturilor exprimate.

 Sigur, rememorând ce însemna PD acum 8-10 ani şi ce este astăzi, mulţi sunt tentaţi să lege saltul acestui partid de calităţile de lider ale lui Traian Băsescu. Da şi nu. Nu, pentru că deşi se angajase, atunci când i-a luat locul lui Roman, că va urca partidul la 23-25% din opţiunile electoratului, trecuseră circa trei ani cu Băsescu la timonă şi PD se balansa între 11-13%. Veneau alegerile din 2004 şi Băsescu îşi vedea eşecul cu ochii. Disperarea şi instinctul de conservare l-au întors însă spre PNL-ul lui Solojan, care era cotat cu peste 20 de procente, lămurindu-i pe liberali, în final, să se alieze cu PD.

 Ce a urmat ştim. Cert este că trecând în politica mare pe capra căruţei PNL, Băsescu s-a salvat şi pe sine şi a scos şi PD din Labirintul lui Dedal. A fost cea mai spectaculoasă şi cea mai importantă, prin consecinţe, manevră politică a lui Traian Băsescu. Fără alianţa cu liberalii, nici PD, nici Băsescu nu ar fi astăzi ce sunt.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase