Despre traficul de persoane

De Vasile Filip
3Comentarii
Lect. univ. dr. Pavel Palcu
Lect. univ. dr. Pavel Palcu
UVVG, reprezentată la „Conferinţa internaţională privind traficul internaţional de persoane”, ediţia a II-a.

ARAD. Fundaţia Pro Prietenia Arad, în parteneriat cu Pointman Leadership Institute, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Timişoara, European Christian Political Foundation, World Teach şi reprezentanţi ai UVVG, au organizat, recent, „Conferinţa internaţională privind traficul internaţional de persoane”, ediţia a II-a.

La conferinţă au participat Pavel Palcu – magistrat procuror şi lector. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Michael Craig Askew – director regional de la Pointman Leadership Institute, Nicholas A. Sensley – expert în dezvoltarea Alianţei pentru Încetarea Sclaviei şi Traficului de Persoane (ATEST), Tiberiu Medeanu – prof. univ. dr la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Lect. univ. dr. Pavel Palcu, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG, a prezentat o lucrare privind rolul procurorului european în investigarea cauzelor de criminalitate organizată, care se referă la traficul de persoane şi care este încadrată conform legislaţiei la crimă organizată.

„Am făcut mai multe referiri şi cu privire la rolul procurorului, dar şi cu privire la o nedumerire personală pe care o aveam în ceea ce priveşte înmatricularea infracţiunilor pe care au făcut-o unii în cadrul Conferinţei. Aceştia egalau românii şi bulgarii cu cerşetorii, ţiganii şi prostituatele. Răspunsul meu, a fost că nu trebuie înmatriculată infracţiunea pe cetăţenie şi că, dacă noi exportăm femei frumoase, acestea sunt plătite cu bani străini, încurajând şi dezvoltând infracţiuni. Pe de altă parte, noi nu doar exportăm, ci şi importăm. Ce anume importăm? Pedofili. Astfel, nu putem afirma că infracţiunea ar avea cetăţenie, ci infracţiunea este a tuturor. De asemenea, am vorbit şi despre cetăţeanul european, în care sunt incluşi nu doar englezii, italienii, sau francezii, ci şi noi. Cu toate că, în română, i se spune ţigan , noi am fost obligaţi să le spunem romi, în timp ce pe stadioane ni se strigă ţiganilor nouă, românilor. Ţiganii nu trebuie înmatriculaţi ca având cetăţenie strict română, deoarece nu doar noi avem ţigani, nu toţi sunt de cetăţenie română. Ei sunt cetăţeni europeni. Mi s-a părut puţin nepotrivit ca invitat fiind în România cineva să îmi arate numai fotografii cu români care cerşesc. Nu cerşim, suntem egali cu ei. Am trecut în balanţă şi contribuţia mea ca procuror şi ca profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice, din cadrul UVVG Arad, iar astfel am putut aborda problema dintr-un punct de vedere diferit. Desigur, am surprins pe mulţi participanţi, dar majoritatea au apreciat atitudinea pe care am adoptat-o”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor