Detalii despre primul transplant de faţă din lume

Detalii despre primul transplant de faţă din lume
O ştire venită pe agenţiile de presă a şocat întreaga lume. O echipă de chirurgi francezi a depăşit atât barierele chirurgicale cât şi pe cele etice, realizând primul transplant de faţă din lume.

O femeie atacată de un câine a rămas, în urma incidentului, cu faţa distrusă parţial. A primit acum un nou chip, prelevat de la o persoană decedată.

Operaţia a fost realizată la spitalul universitar din Amiens de o echipă de medici francezi condusă de Jean-Michel Dubernard.Pacienta, în vârsta de 38 de ani, care vrea să îşi păstreze anonimatul, a suferit răni grave la nas, buze şi bărbie.

Portiunea mutilată i-a fost înlocuită cu organe similare prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală, rudele persoanei în cauză dându-şi acordul pentru efectuarea intervenţiei. Medicul este deja celebru.

El a realizat şi primul transplant de antebraţ, în 1998, precum şi primul transplant al ambelor mâini. Potrivit primelor declaraţii, pacienta se simte bine. Medicii spun că primele zile de după operaţie sunt cruciale, pentru că aceasta este perioada cu cel mai ridicat risc de apariţie a unor complicaţii.

De asemenea, există posibilitatea ca noua faţă să fie respinsă de organismul pacientei.