Dezbatere lejeră pe bugetul Aradului

De Diana Dutu
Reactualizat la:
Dezbatere lejeră pe bugetul Aradului
Participare slabă la dezbaterea publică organizată de Primărie pe tema bugetului de venituri și cheltuieli pe 2018.

Cetățenii Aradului nu sunt prea interesați de bugetul orașului în care locuiesc, sunt prea comozi pentru a formula o opinie în legătură cu bugetul, sunt de acord cu direcțiile stabilite de Municipalitate în această privință sau, pur și simplu, nu se pricep în materie de buget. Acestea ar putea fi câteva din motivele care explică participarea extrem de redusă la dezbaterea publică organizată de Primărie pe tema bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2018.

Buget mai sărac ca anul trecut

În deschiderea dezbaterii, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a scos în evidenţă principalele trăsături ale proiectului de buget, punctând faptul că Bugetul pe 2018 este mai sărac decât cel din anul precendent ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Dacă în 2017, bugetul general al al municipiului Arad a fost de 704.542.000 lei, anul acesta administraţia locală are la dipoziţie un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 623.513.000 lei, din care 422.190.000 lei reprezintă veniturile bugetului local.

Capitolul rezervat investiţiilor va avea o pondere de 39% din întregul buget. Vorbim despre lucrări începute care continuă anul acesta, în sumă de 163.983.000lei, lucrări noi care se ridică la 40.849.000 lei şi achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli care, însumate, ajung la 38.801.000 lei.

Principalele direcții pentru investiții

Unele dintre cele mai importante investiţii care se vor realiza la nivelul municipiului Arad sunt în sistemul sanitar. Reabilitarea faţadei clădirii ORL, Oftalmologie, Oncologie şi Dermatologie (1.000.000 lei), reabilitarea blocului operator al Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean Arad (1.350.000 lei), şi reparaţia capitală a acoperişurilor Pavilionului A –Secţia Interne (748.000 lei) sunt doar o parte din lucrările care vor fi demarate în acest an. Valoarea totală a acestora se ridică la 4.896.000 lei.

Pentru “Cultură, recreere şi religie”, municipalitatea arădeană a alocat 107.036.000 lei. Aproape un sfert din această sumă va fi investită în bazele sportive (26.205.000 lei), iar 23% în întreţinerea grădinilor publice, a parcurilor, zonelor verzi şi de agrement (24.333.000 lei).

În ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, cea mai mare sumă a fost alocată reparaţiei, respectiv modernizării străzilor din municipiu (50.570.000 lei). 20.000.000 lei au fost alocaţi iluminatului public, iar 30.000.000 lei salubrizării domeniului public.

Proiecte pe fonduri nerambursabile

67% din investiţiile propuse în bugetul general pe 2018 se vor realiza din bugetul local şi excedentul bugetar, 16% din credite externe, 14% din proiecte, iar 3% din transferuri.

Printre proiectele care se vor realiza din fonduri externe nerambursabile se numără:modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul, material rulant, infrastructură, creare sistem e-ticketing şi monitorizare video, construirea unui nou pod peste râul Mureş, achiziţia de autobuze hibride de mică şi mare capacitate, precum şi cumpărarea a 30 de tramvaie noi, amenjarea zonei de agrement Mărului sau reabilitarea termică de blocuri de locuinţe şi unităţi de învăţământ.

Cinci intervenții

Prezentarea primarului Gheorghe Falcă a fost urmată de intervențiile celor din sală. Cinci persoane s-au înscris la cuvânt: deputatul USR Sergiu Vlad, Florin Stana (USR), Dorin Stanca(BOARD Arad), Dorina Lupşe (ULAL Arad) şi Silviu Dascăl. Ei au adus în discuţie următoarele subiecte: situaţia CET-ului, stadiul reabilitării blocurilor de locuinţe, transportul public local şi investiţiile în spaţiile verzi din municipiu. Potrivit Primăriei, „propunerile făcute urmează să fie analizate şi s-ar putea regăsi în forma finală a proiectului care va fi supus votului consilierilor locali municipali în ultima şedinţă din luna ianuarie”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !