Dezbatere pentru tarifele de la ştrand. A doua încercare

De Adriana Barbu
15Comentarii
Lume multă, nervi mulţi şi multe intervenţii la dezbaterea pe tema creşterii tarifelor la ştrand Foto: A.B.
Lume multă, nervi mulţi şi multe intervenţii la dezbaterea pe tema creşterii tarifelor la ştrand Foto: A.B.
O dezbatere care ne caracterizează: liber la vorbit, liber la acuze, liber la intervenţii urlate din sală şi la declaraţii care mai de care mai negândite. Toate în legătură, desigur, cu tarifele de la ştrand.

Suntem necivilizaţi. Suntem setaţi politic, egoişti, parcă spălaţi pe creier şi nu avem de gând să vedem în ansamblu dacă ni se pare că e cuţitul la osul nostru. Suntem la fel de necivilizaţi cum am fost învăţaţi să fim şi cum e totul în jurul nostru. Atât de puţin occidentali precum e tot ce ne înconjoară. Aşa cum e şi ştrandul, care a avut parte joi de o dezbatere ce se anunţa extrem de civilizată, dar care a evoluat într-o direcţie ce a lăsat mult de dorit (cum lasă de dorit, nu-i aşa, şi aspectul bazei). Pe la final, mai toţi cei prezenţi la dezbatere şi-au spus părerea haotic, fie că au avut parte de microfon, fie că nu, fie că fuseseră invitaţi la cuvânt, fie că nu.

Şi nu doar modul în care s-a derulat dezbaterea a lăsat de dorit, ci şi ce s-a zis cu adevărat acolo. Am aflat, de pildă, că aleşii locali, iniţiatorii proiectului, pot răspunde la ce acuze vor ei (acum, pentru că la prima dezbatere au lipsit) şi cât vor ei, dar nu au nicio obligaţie să răspundă la nicio întrebare (de fapt), că tarifele de la ştrand cresc pur şi simplu pentru că acum acesta este administrat de o societate comercială, plătitoare de TVA, care ar trebui să-şi treacă în cont profituri, nu pierderi, că atunci când ţi se întinde un deget vrei toată mâna (de pildă, dacă tot ai căsuţă, de ce să nu ai şi acces la bazine?) şi că mai totul e cum trebuie la ştrand, chiar şi când ofertei îi lipseşte esenţialul (de pildă apa caldă din bazine).
Totuşi, chiar şi aşa, această dezbatere necivilizată, a fost concludentă. Măcar ştim sincer ce vor cu toţii (sau mai cu toţii) de la ştrand.

Am aflat, încă o dată, aşa cum am aflat la prima dezbatere pe exact acelaşi subiect, că politicienii din opoziţie nu mai vor tarife în zona comercială, ceea ce nu vor nici comercianţii de la ştrand (lucru de la sine înţeles). Am aflat, tot cu repetiţie, că beneficiarii ştrandului, căsuţarii, arădenii care iau în timpul verii drumul bazei de agrement, nu vor majorarea tarifelor pentru că oricum nimic nu s-a făcut în plus pe ştrand și, în acest context, majorarea nu e justificată, sau că Recons (şi consilierii Puterii) propun majorarea ca să nu îşi treacă în cont pierderi, dacă de profit nu poate fi vorba. Am aflat că unele neajunsuri ale ştrandului, făcute publice chiar de cei prezenţi la dezbatere, sunt pe cale să se rezolve sau sunt rezolvate de ieri (cum e cazul apei calde de la duşuri şi bazine, costumele salvamarilor etc.), aşa că unde e problema? Să vină majorarea!

Şi am mai aflat că nimeni nu poate să treacă peste acuzele ce i se aduc. Au venit la dezbatere, deci îşi vor spune cuvântul. Peste toţi. Cu acuze. Ca să se facă auziţi. Ce n-au aflat încă cei prezenţi în sală e că astfel nu se va schimba nimic. Nu aşa. Nu cu vorbe „aruncate”.

Cifrele care ne sperie

Ce ne sperie pe noi este că propunerea de majorare vine peste nişte cifre care ar trebui să dea de gândit tuturor: comercianţilor, politicienilor, administraţiei. Care sunt acelea? Anul acesta, a spus chiar în dezbatere directorul Recons, s-au vândut 21 de abonamente la preţ întreg şi 212 la preţ redus. Şi s-a mai spus că ștrandul funcţionează cumva pe avarie, ca să nu crească costurile de administrare. Semn că sărăcia a cucerit şi ea ştrandul. Mai e loc de majorare atunci? Depinde din ce parte priveşti.
S-a spus şi un mare adevăr: nu există un plan de viitor pentru ştrand (unul bine argumentat, făcut public) ca să vezi dacă merită investit aici şi dacă vorbim de un viitor adevărat pentru baza de agrement. Pentru că, nu-i aşa, vremurile în care pe ştrand intrau la concerte 40.000 de oameni într-o zi (fapt amintit şi el la dezbatere) sunt apuse, deşi la acel moment aşa ceva părea imposibil.

Despre viitor, numai de bine?

O viziune de viitor am primit totuşi chiar şi aşa. S-a amintit de pildă că pentru la anul se visează la două bazine cu apă termală acoperite şi un centru SPA. Aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă foarte clar că dacă se scoate tariful din zona comercială, terasele de aici se vor închide la aceeaşi oră ca cele de pe centru.

Atacaţi, cu toţii

S-au mai spus multe lucruri relativ interesante, de meditat asupra lor. Totul, însă… pe fond nervos. Impresia pe care ţi-ar fi putut-o lăsa dezbaterea de joi dacă ai fi fost printre cei peste 60 de arădeni prezenți, ar fi fost că totul a fost un atac la persoană. Mai toţi cei care au intervenit cu repetiţie au lăsat impresia că ceea ce se discută acolo se discută cu ţintă directă, iar aceasta e persoana lui (fie că era vorba de participanţi, de consilieri sau de stafful Primăriei). Şi poate chiar aşa şi este: creşterea tarifelor de la ştrand vizează buzunarele tuturor. Ale oamenilor de rând, ale comercianţilor, ale Recons şi Primăriei. Şi vizează şi mâinile ridicate ale aleşilor locali. Cu sau fără ca edilul local să mai fie prezent la dezbatere (ca să amintim şi unul dintre laitmotivele întrunirii).15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor