Dialoguri Româno-Chineze la „Moise Nicoară”

Dialoguri Româno-Chineze la „Moise Nicoară”
Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad a găzduit sesiunea de referate științifice „Teme și motive în folclorul chinez și român. Abordare comparativă”, ca parte a Simpozionului Internațional Cultură și Civilizație Choineză. Dialoguri Româno-Chineze, ediția a IV-a, organizat de Casa Româno-Chineză, filiala Arad.

La această activitate au participat consilierul cultural Zhao Li și secretarul III din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România QiYue, precum și prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintă a Casei Româno-Chineze, filiala Arad.

Sesiunea a început cu un cuvânt de bun venit din partea gazdelor, rostit de directorul colegiului-gazdă, Diana Achim, urmat de cuvântul președintei Casei Româno-Chineze, filiala Arad, care a amintit faptul că și în anul precedent Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad a susținut o activitate asemănătoare, interdisciplinară, cu referate din mai multe domenii: geografie, fizică, matematică, literatură, arte etc. Sesiunea din acest an a fost rezervată elevilor de la profilul filologie, coordonați de prof.dr. Diana Șimonca Oprița și moderați de prof.dr. Janina Flueraș, pe teme interesante de folclor, abordate comparativ: Dragonul și zmeul în culturile tradiționale chineză și română (Denisa Lancea, Mara Onica); Simbolistica apei în cosmogonia popoarelor român și chinez (Raluca Popa, Bianca Călugăreanu, Patricia Stanca); Zodiacul chinezesc vs. Calendarul tradițional românesc (Roxana Budăi, Bianca Panin); „Yin și Yang” – teoriile cosmogonice în cultura română și chineză (Ariadna Sturz-Lazăr, Andra Călinoiu); Rokurokubi− ipostaze malefice ale femininului în culturile română și chineză (Robert Ciobanu, Francesca Bar, Năstasie Alexandra); Feng-Shui sau despre o simbolistică a spațialității în cultura românească și chineză (Alessandra Cuș, Izabela Geantă); Strigoii și Jiangshi în cultura orientală și europeană (Călin Fanea, Alexandru Rus). Profesorul de filosofie dr. Cosmin Colțun a formulat concluziile, vorbind despre Referențialul taoist și cultura chineză tradițională precum și despre beneficiile abordării comparative ca metodă de cercetare.

Elevii și profesorii participanți au primit diplome cu o grafică de excepție creată de prof. Alexandra Nicula.

Directoarea Colegiului Național „Moise Nicoară” a transmis celor prezenți că această întâlnire reprezintă și debutul unui proiect educativ discutat în principiu cu reprezentantele Ambasadei Chinei, proiect care va avea ca obiectiv cunoașterea reciprocă a elevilor și profesorilor din cele două țări.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !