Din fabrică-emblemă în „clădire neîngrijită”

De Andreea Pintea
28Comentarii
Din fabrică-emblemă în „clădire neîngrijită”
© Imagini cu clădirea ajunsă într-o stare avansată de deteriorare FOTO: Alin T.
O fabrică și o clădire emblematice pentru Arad. Fosta fabrica de spirt și drojdie, cunoscută după 1989 ca Indagrara, a ajuns o ruină.

Nu este o noutate că fabrica Indagrara este o ruină. De ani de zile, toți cei care trec pe lângă clădirea care era cândva o mândrie a economiei arădene, văd cum fabrica se degradează. În ultima perioadă, însă, bucăți mari de tencuială și din construcție au ajuns să se desprindă și să se prăbușească pe trotuar, iar riscul ca într-o bună zi fabrica să-i cadă în cap vreunui arădean este tot mai mare. Ce s-a întâmplat de fapt cu fabrica de spirt și drojdie? Cum s-a ajuns aici? Ei bine, răspunsul ar fi simplu: o privatizare care s-a dovedit neprofitabilă.

Istoria fabricii

„Fabrica de Spirt și Drojdie din Arad a fost fondată în anul 1851 de către Adolf Neuman, venit din Boemia. După două incendii de proporții, în 1884 a fost terminată actuala clădire, cea mai modernă fabrică a vremii din sud-estul Europei. Alături a funcționat și o moară, precum și o fermă de porci. Instalațiile au rămas funcționale timp de peste o sută de ani, fiind demontate abia după 1990. Fabrica și moara au fost transformate în societate anonimă în 1922, rămânând în proprietatea familiei Neuman până la naționalizarea din 1948”, stă scris pe pagina wikipedia.

După 1990 fabrica a ajuns în posesia companiei producătoare de băuturi alcoolice, Indagrara. Din păcate, se pare că patronul nu a reușit să readucă fabrica pe linia de plutire și a adunat ani la rândul datorii la bugetul de stat. Cu câteva milioane de lei datorie la bugetul de stat, o parte din fabrică a ajuns să fie executată silit de către Direcția Venituri a Primăriei Arad. De patru licitații și o scădere a prețului la mai mult de jumătate a fost nevoie pentru ca în cele din urmă fabrica aparținând Indagrara să poată fi vândută.

Două clădiri de birouri, o clădire lichior, trei magazii cu o suprafață construită de 3.240 mp și o suprafață desfășurată de 3.390 mp, precum și terenul aferent de 11.877 mp, au fost licitate cu un preț ce a pornit de la 1,25 milioane lei fără TVA. Licitația, încheiată cu vânzarea fabricii, a avut loc la finele lunii februarie 2018, iar conform unui comentariu de la acel moment al directorului Direcției Venituri Arad, Pavel Neamțiu, „nu este vorba de clădirile din față, care sunt clădiri monumente istorice. Este o clădire în curte, construită după 1990”.

Pericol de prăbușire

Revenind la situația clădirilor de pe Calea Aurel Vlaicu, acestea au devenit un pericol public, după ce în urmă cu câteva zile bucăți importante din fațade s-au prăbușit. „Atenție! Încercați să evitați să circulați pe lângă fosta fabrică Indagrara. Cad bucăți mari de tencuială de pe fațada clădirii!”. Acesta este mesajul transmis de Alin T., un cititor Jurnal arădean/ Aradon, care a fost la un pas de a fi victima clădirii deteriorate. Am luat legătura și cu Primăria Municipiului Arad (PMA), iar purtătorul de cuvânt Ralu Cotrău ne-a confirmat că actualmente clădirea e un pericol. „În urma acţiunii de identificare, evaluare şi stabilire a stării tehnice a clădirilor din municipiul Arad, imobilul situat pe calea Aurel Vlaicu numerele 274-276 a fost încadrat la categoria «clădire neîngrijită». Atât proprietarul clădirii, cât şi societăţile comerciale cu sediul administrativ la respectiva adresă au fost somate în vederea remedierii reabilitării faţadei şi a acoperişului”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al PMA.

Dacă se va interveni sau nu pentru reabilitarea clădirii rămâne de văzut, dar ținând cont de faptul că imobilul este clasificat ca fiind monument istoric, este greu de crezut că vreo companie privată va investi în reabilitarea ei.

Ce spun arădenii?

Imaginile cu bucățile de tencuială prăbușite au provocat discuții pe rețelele de socializare, arădenii fiind în mare parte de acord că acea clădire ar trebui să fie în patrimoniul local. „Ar trebui încercuită cu plasă de protecție, pentru că înțeleg că e proprietate privată și nu se întreține. Ar trebui să li se pună în vedere că dacă nu o vor renova vor primi amenzi”, a scris Ica S. Michael I. a opinat la rându-i: „Această clădire ar trebui cu orice preț să devină proprietatea orașului și să fie îngrijită ca moștenire patrimonială prin excelență”.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor