Distincții literare naționale

Distincții literare naționale
Poetului Vasile Dan i s-a conferit, zilele trecute, titlul de cetățean de onoare al Gorjului, alăturându-se unor nume respectate ale literaturii române contemporane – de la Ana Blandiana și Nicolae Manolescu la Mircea Dinescu și Alex Ștefănescu – cu ocazia câștigării Premiului Național „Tudor Arghezi”, „Opera Omnia”, poezie, ediția a 37-a, mai, 2017. Premiul a fost votat secret de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România și este cel mai important după cel de la Botoșani, „Eminescu”, acordat la fiecare 15 ianuarie.

Între 25-28 mai a. c., la Târgu-Jiu, și în mai multe localități din județul Gorj, s-a desfășurat Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”. Au fost invitați, alături de nume importante ale literaturii de azi, reputați scriitori străini: din Rusia, Franța, Germania, Israel, Bulgaria, R. Moldova, Grecia. Cu această ocazie, într-un cadru festiv, s-a acordat și marele premiu „Opera Omnia” pentru poezie și altul pentru critică și istorie literară. La poezie cel votat secret de Comitetul Director al USR a fost Vasile Dan, iar la critică și istorie literară, Răzvan Voncu, redactor-șef al „României literare”.

Despre Vasile Dan au susținut „Laudatio” poetul Liviu Ioan Stoiciu și criticii literari Alex Ștefănescu și Nicolae Manolescu. Apoi primarul orașului, Birău Dănuț, a citit Hotărârea Consiliului local prin care celor doi premiați li s-a acordat și titlul de „cetățean de onoare”, iar portretele lor au fost expuse, pe un panou, alături de cele ale premiaților din edițiile anterioare, în Muzeul Tudor Arghezi. De asemenea, cei doi distinși scriitori au fost invitați, prin statutul festivalului, să participe la ediția din 2018 în calitate de copreședinți ai Festivalului.

ARCA, revista de cultură a anului 2016, în România

Luni, 29 mai, în sala „Media” a Teatrului Național din București a avut loc festivitatea acordării premiilor Uniunii Scriitorilor din Români pentru anul editorial 2016. Totodată, s-a acordat și premiul „Revista de cultură a anului” revistei ARCA (susținut de ARIEL, Asociația Imprimeriilor, Revistelor și Editurilor Literare) „unei reviste de colecție” (Nicolae Manolescu). Acest premiu se acordă o singură dată unei publicații și a fost câștigat până acum de „România literară”, „Memoria”, „Viața Românească”, „Familia”, „Orizont” ș. a.

Călin Chendea
5-premiu-vasile-dan
5-poetul-vasile-dan



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !