DNA face anchetă la Sântana

De M.B.
6Comentarii
DNA face anchetă la Sântana
Procurorii cercetează posibila fraudare a fondurilor europene alocate printr-un program destinat femeilor abuzate de soţi, de care au beneficiat și opt angajate ale Primăriei.

Modul de implementare a programului „Start pentru o nouă viață în comunitate”, derulat în Sântana pentru femei abuzate de soți, nu a atras atenția doar inspectorilor Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care anchetează o posibilă fraudă. Și procurorii DNA fac cercetări în acest caz și au deschis un dosar chiar înaintea celor de la OLAF. Deocamdată, procurorii nu și-au îndreptat acuzațiile către nicio persoană, cercetând doar faptele.

Reprezentanții Biroului de Informare şi Relaţii Publice al DNA ne-au informat că pe rolul Serviciului Teritorial Timișoara se află în lucru un dosar penal având ca obiect suspiciunile de fraudare a fondurilor europene, cazul fiind declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș. ”În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, ne-a comunicat DNA.

Angajate ale Primăriei audiate

Chiar dacă procurorii DNA nu oferă, în acest stadiu al anchetei, informații cu privire la prejudiciul care ar fi fost creat și numărul femeilor care ar fi beneficiat ilegal de fonduri europene, OLAF a audiat deja zeci de localnice. Printre acestea se află și opt angajate ale Primăriei, fapt care ne-a fost confirmat de către primarul orașului, Daniel Tomuța. ”Timp de două zile, doi inspectori de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (instituţia din România de contact cu OLAF din cadrul Comisiei Europene – n.r.) au fost la noi. Le-am dat un birou în care să-și desfășoare activitatea, dar Primăria nu are nicio implicare în acel program, derulat de un ONG. Am fost informați că opt angajate ale Primăriei au fost audiate. Acestea și-au depus dosarele la niște evaluatori și au fost admise în program”, a spus primarul.

6.000 lei pentru ”abuzate”

În programul „Start pentru o nouă viață în comunitate”, derulat timp de trei luni în Sântana, s-au înscris 50 de femei, iar 47 dintre acestea au primit câte 6.000 de lei. Beneficiarele au participat la diverse cursuri, iar banii ar fi trebuit să le ajute să înceapă ”o viață nouă”. Numai că, spun surse locale, majoritatea beneficiarelor nu au făcut nicio schimbare, nu s-au folosit de ce au învățat la cursuri și, mai mult, unele sunt împreună cu aceiași bărbați care le-ar fi abuzat ani la rând.

Ancheta OLAF a început în urmă cu două săptămâni, însă este departe de a se încheia.

Cazul de la Macea

Un caz similar a fost anchetat de către procurorii arădeni în martie 2016, în comuna Macea. Potrivit unui comunicat de presă remis, la vremea respectivă, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, zeci de femei au declarat în fals că au fost abuzate de soți, pentru a primi compensații financiare prin intermediul unui proiect social cu finanțare europeană. ”Mai multe persoane din comuna Macea au prezentat ca adevărată o situaţie nereală pentru a se putea încadra în programul <<START – O viață de calitate în siguranță>>, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Națională de Informații <<Mihai Viteazul>>, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, persoane care astfel au pricinuit o pagubă în cuantum de câte 6000 de lei fiecare”, se preciza în comunicat.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor