Dobânzi şi penalizări

REŞIŢA – În cazul în care apar situaţii de gen invaliditate, deces sau imposibilitatea plăţii, apar consecinţe.

În cazul apariţiei unei invalidităţi şi pensionare conform Legii 19/2000, un participant la fondul privat de pensii poate obţine: dacă activul său net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime, poate obţine o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o perioadă de maxim cinci ani; dacă activul net este suficient pentru acordarea unei pensii private minime, atunci va primi o pensie privată.

Dacă nu veţi achita la timp contribuţia la fondul privat de pensii, veţi fi nevoiţi să plătiţi dobânzi şi penalizări, se poate ajunge la excutare silită sau la stingerea debitelor.

Partea bună este că atât dobânzile, cât şi penalităţile, vor fi virate în contul contribuabilului.

În cazul în care survine decesul persoanei care contribuie la fondul de pensii private înainte de deschiderea dreptului la pensie, atunci intră în joc beneficiarul, adică un succesor.

Drepturile beneficiarului sunt cu cele ale participantului la fond, aceştia putând: să cumuleze fondurile celui decedat cu fondul lui, în cazul în care este participant la rândul său la un fond privat sau să primească o plată unică ori eşalonată.

Anca Preda

anca.preda@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !