Doi mari clasici ai literaturii romane

De Vasile Filip
Doi mari clasici ai literaturii romane
Universitatea „V. Goldiș” i-a sărbătorit pe Mihai Eminescu și Ioan Slavici.

ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Științe Umaniste Politice și Administrative, a organizat, în data de 15 ianuarie, la Casa Universitarilor și Studenților din cadrul UVVG, o manifestare de evocare a lui Mihai Eminescu (născut la 15 ianuarie 1850) și Ioan Slavici (născut la 18 ianuarie 1848).

La manifestare au participat cadre didactice și studenți de la Facultatea de Științe Umaniste Politice și Administrative a UVVG și elevi de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.

Au prezentat aspecte din operele lui Mihai Eminescu și Ioan Slavici, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative, conf. univ. dr. Speranța Milancovici și prof. dr. Laura Orban de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.

Laura Orban, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, a subliniat: „Alături de Universitatea de vest „Vasile Goldiș” din Arad, câțiva elevi de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din clasa a X-a D, au venit să sărbătorească un moment extrem de important pentru literatura și cultura română, comemorarea marelui poet național Mihai Eminescu, alături de Ioan Slavici. Este vorba despre doi mari clasici ai literaturii române, care sunt studiați de toți elevii din această țară, deoarece opera lor literară este de o mare importanță. Ne bucurăm că am fost prezenți la această manifestare culturală de un real interes care a stârnit o plăcere deosebită elevilor noștri”.

Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, ne-a declarat: „Manifestarea a avut drept scop evocarea a două personalități a culturii române – Mihai Eminescu și Ioan Slavici, având în vedere că ne aflăm în ziua de 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, iar peste câteva zile, în 18 ianuarie este ziua de naștere a lui Ioan Slavici. Scopul întâlnirii organizate de către facultatea noastră este acela de a avea o întâlnire cu elevi de la Colegiul „Elena Ghiba Birta” din Arad, studenți și cadre didactice de la facultatea noastră, precum și profesori din învățământul preuniversitar pentru evocarea celor două personalități. Avem în vedere faptul că în cadrul universității noastre funcționează un Centru de Studiere a Literaturii care poartă numele lui Ioan Slavici. De asemenea, preocupările universității se îndreaptă şi spre studierea operei personalității remarcabile a lui Tudor Arghezi, dar figura lui Eminescu este una emblematică pentru întreaga cultură română. Cu acest prilej am făcut și o donație de carte către Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Este vorba despre ultimul volum apărut sub egida Academiei Române, într-o colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din seria Ioan Slavici. Opere complete și revista Studii de Știință și Cultură, un volum în care personalitatea lui Mihai Eminescu este evocată”.

 

La monument

Elevii au primit cărți din opera celor doi autori, după care o delegație a UVVG a depus o jerbă de flori la Monumentul lui Mihai Eminescu aflat pe strada Vârful cu Dor.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !