Donaţii pentru „Cuminţenia Pământului”, la Zilele Aradului

De Diana Dutu
8Comentarii
Donaţii pentru „Cuminţenia Pământului”, la Zilele Aradului
© „Cuminţenia Pământului”
În anumite locaţii unde sunt programate evenimente, va exista un stand cu o urnă pentru donaţii.

Municipalitatea a anunţat că în perioada 18-28 august, în cadrul Zilelor Aradului, cetăţenii vor putea face donaţii pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Reamintim, Ministerul Culturii a deschis o subscripţie naţională pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, cetăţenii putând face donaţii la Trezorerie, la şase bănci comerciale sau prin SMS. Valoarea de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului” a fost stabilită la 11 milioane de euro, din care 5 milioane de euro va plăti guvernul, restul de 6 milioane de euro urmând a fi colectaţi prin subscripţie publică naţională, până la 30 septembrie. Până la jumătatea lunii iulie se strânseseră doar 306.700 euro.

Urne pentru donaţii

Aşa cum spuneam, Zilele Aradului le oferă o şansă în plus arădenilor interesaţi să doneze pentru achiziţia „Cuminţeniei Pământului”.

„Potrivit înţelegerii dintre domnul primar şi ministrul Culturii, Corina Şuteu, atunci când s-a semnat protocolul pentru «Oraşe europene de cultură», Aradul fiind primul dintre beneficiarii acestui program, vom intra în acea cursă de strângere de fonduri pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, «Cuminţenia Pământului». Drept urmare, în anumite locaţii unde se vor întâmpla evenimente pe parcursul celor 11 zile de sărbătoare, va exista un stand cu o urnă în care se pot face donaţii anonime pentru ca şi arădenii să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional. Suntem un oraş care ne considerăm cultural. Este, aşadar, foarte natural să fim parte a acestui program naţional” – opinează Daniela Andreica-Pădurean, director al Centrului Municipal de Cultură Arad.

În plus, primarul Gheorghe Falcă se gândeşte la o modalitate de a direcţiona spre „Cuminţenia Pământului” o parte din banii strânşi din biletele de intrare la ştrand, la concertul din cadrul Zilelor Aradului. Reamintim, preţul unui bilet este de 2,5 lei. „Vom vedea cum putem rezolva instituţional acest lucru pentru că banii merg către Recons” – spune primarul. El se declară bucuros că „arădenii pot contribui, prin donații în cadrul Zilelor Aradului, la achiziţionarea sculpturii «Cuminţenia Pământului». Tezaurul cultural național ne aparține tuturor, așa că îi îndemn pe arădeni să susțină campania «Brâncuși e al meu»!

Tezaur

Opera „Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor