Dorobanțiul și Bocsigul vor avea steme noi

De Eugen Rogojan
3Comentarii
Dorobanțiul și Bocsigul vor avea steme noi
A fost publicat un proiect de Hotărâre Guvernamentală privind aprobarea noilor steme ale celor două comune.

Comuna Bocsig și Comuna Dorobanți au cerut Minsiterului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene să înainteze Guvernului un proiect de hotărâre privind adoptarea de noi steme ale celor două unități administrativ-teritoriale.

Dezbătute public

„Proiectele de stemă ce s-au discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii au fost supuse vizionării şi dezbaterii publice. Proiectele de stemă însoţite de câte un memoriu justificativ au fost avizate de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române”, se arată în proiectul de Hotărâre Guvernamentală.

Comuna Bocsig

Stema comunei Bocsig are în centru, în câmp roșu, „un brâu undat de argint, încărcat cu un peşte negru, iar deasupra se află un spic de grâu de aur şi un ştiulete de porumb din acelaşi metal”. În partea dreaptă se află „o cruce treflată de aur”, iar în partea opusă „o vioară cu arcuş de aur”. Crucea face referire la „fecioara stigmatizată de la Bocsig, spicul de grâu și știuletele de porumb simbolizează agricultura, vioara face referire la „tradiția muzicală legată de compozitorul Ion Vidu”, iar brâul undat și peștele reprezintă „râul undat şi pescăriile din zonă”.

Stema Dorobanțiului

La Dorobanți, noua stemă va fi formată dintr-un porumb cu știulete de aur în partea dreaptă și un copac dezrădăcinat în culori naturale, în câmp auriu, în partea opusă. „În partea inferioară, în câmp verde, se află un personaj masculin, văzut din față, îmbrăcat în costum popular; personajul are mustață neagră și ține în mâna stângă un mănunchi de frunze de tutun de aur, iar în mâna dreaptă un ac de argint pentru înșirat frunzele plantei”.

La fel ca și în cazul Bocsigului, porumbul simbolizează cultura cerealelor și agricultura. „Pomul reprezintă pepinierele aflate în zonă”, conform anexei, iar personajul masculin reprezintă „un cultivator de tutun și simbolizează o altă ocupație de bază, cultivarea tutunului”.

Cât au costat stemele

Reprezentanții Primăriei Comunei Bocsig au declarat pentru Jurnal Arădean/aradon.ro că „valoarea contractelor având ca obiect elaborarea proiectului de stemă a comunei este de 5.900 lei”, fiind inițial făcută în 2007 (cu 4.900 de lei) și actualizată în 2012 (cu 1.000 de lei). Până la data publicării articolului, reprezentanții Primăriei Dorobanți nu au răspuns solicitării noastre cu privire la suma plătită pentru noua stemă.

Taguri: , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor