Doru Ţica, liber ca pasărea cerului

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
Doru Ţica, liber ca pasărea cerului
Fostul vameş a scăpat inclusiv de controlul judiciar, după ce Curtea de Apel a descoperit vicii de procedură.

Fostul vameş arădean Doru Ţica, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, a scăpat de măsurile preventive. După ce a fost, pe rând, în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu, pentru ca, în final, să fie judecat sub control judiciar, Ţica şi complicele lui, Ştefan Mărunţelu, sunt liberi ca păsarea cerului. Totul, datorită judecătorilor Curţii de Apel Timişoara, care au stabilit că prelungirea controlului judiciar a fost făcută fără respectarea legii.

Dar, să le luăm pe rând. Tribunalul Timiş a stabilit că cei doi inculpaţi vor fi judecaţi sub control judiciar, dosarul lor de trafic de influenţă fiind pe rolul instanţei din Timişoara. Doar că avocaţii lui Ţica şi Mărunţelu au „mirosit” un viciu de procedură şi au contestat măsura impusă de judecători. Odată ajuns la Curtea de Apel Timişoara, contestaţia s-a dovedit a fi întemeiată. Aşa că judecătorii instanţei de apel au decis să caseze decizia Tribunalului Timiş şi să trimită dosarul spre rejudecare. Magistraţii au invocat un articol din codul de procedură penală, articol care face referire la desfiinţarea hotărârii atacate şi dispunerea rejudecării cauzei de către judecătorul sau completul care a pronunţat-o, atunci când se constată că nu au fost respectate dispoziţiile privind citarea.

Sentinţa Curţii de Apel a fost pronunţată în 26 septembrie, iar dosarul a ajuns, din nou, pe masa judecătorilor de la Tribunalul Timiş în data de 4 octombrie. În urma sesizării Curţii de Apel, Tribunalul a decis să revoce măsura controlului judiciar. Dar procurorii DNA Timişoara nu au fost de acord cu această decizie, aşa că, la rândul lor, au făcut o contestaţie care urmează să fie judecată, din nou, de Curtea de Apel Timişoara.

Şi procesul

Procesul în care cei doi inculpaţi, respectiv Doru Ţica şi Ştefan Mărunţelu, sunt judecaţi pentru trafic de influenţă se judecă la Tribunalul Timiş. După patru înfăţişări, judecătorii au decis să amâne cauza pentru a chema la declaraţii mai mulţi martori propuşi de inculpaţi, martori care să încerce să îi disculpe pe cei doi. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 23 octombrie. Reamintim că Doru Ţica şi Ştefan Mărunţelu au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă după ce au fost acuzaţi că ar fi cerut bani pentru a interveni la judecătorii ce urmau să judece un dosar legat de fapte de corupţie.

„În perioada februarie – aprilie 2017, suspecţii Ţica Dorel Anton şi Mărunţelu Ştefan, în schimbul unei sume de bani neprecizate, au promis rudei unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în cauză) că-și vor exercita influenţa asupra magistraţilor, în sensul înlocuirii măsurii preventive şi obţinerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă. Costul influenţării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, suspectul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor”, se arăta într-un comunicat al DNA dat publicităţii în luna aprilie.

Pentru pedepse cu suspendare

Pe surse, am aflat că cei doi inculpaţi au promis că vor interveni la magistraţi pentru ca frontieriştii arădeni săltaţi de DNA în luna ianuarie pentru luare de mită să primească pedepse cu suspendare. Numai că, pe lângă că nu au reuşit să influenţeze judecătorii, cei doi au şi căzut în plasa anchetatorilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !