Dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak, redeschis. Băsescu, urmărit penal

6Comentarii
Băsescu, urmărit penal
Băsescu, urmărit penal
Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea Parchetului de redeschidere a dosarului răpirii jurnaliștilor în Irak. Traian Băsescu este, astfel, urmărit penal și urmează să fie audiat. Acesta este acuzat, în urma unei plângeri formulate de defunctul Corneliu Vadim Tudor în 2012, că și-ar fi însușit o parte din banii destinați răscumpărării celor trei ziariști.

În cazul lui Vasile Blaga, magistrații au decis că cererea procurorilor nu face obiectul redeschiderii urmăririi penale.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat la Digi24 că nu este surprins de această decizie a instanței. „Nu mă surprinde, pentru că reclamația sau plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcția de președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga și și-a dat declarația și a fost scos din cauză de procurori, cu certitudine va trebui să am posibilitatea și eu să dau o declarație la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile”.
În ceea ce privește secretizarea dosarului referitor la răpirea jurnaliștilor, fostul șef al statului a repetat că nu deține dreptul de a desecretiza acest dosar. „Este secretizat de Serviciul Român de Informații și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Ce vă spun însă în mod cert este că așa sunt în România târâiți oamenii prin fața procurorilor pe delațiuni, iar aici suntem în fața unei delațiunii a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în fața procurorului să dau o declarație”, a spus fostul președinte.
El a precizat că nu contestă procedura și era firesc să se întâmple așa, pentru că la reclamația făcută de Vadim Tudor, în afară de declarația lui Vasile Blaga trebuie să fie și a sa, întrucât plângerea se referă la amândoi.
Întrebat dacă își menține declarația că redeschiderea dosarului răpirii jurnaliștilor este o rușine pentru România, Traian Băsescu a răspuns: „Categoric da. Când un președinte este acuzat că pentru a-și salva niște oameni și-a însușit niște bani, acest lucru nu poate fi decât umilitor și pentru președinte, și pentru țară. De aceea, sper că Parchetul General va reacționa foarte rapid, adică mă va chema să dau o declarație legat de acest lucru”.
Fostul președinte Traian băsescu a fost audiat, pe 7 octombrie, la Judecătoria Sectorului 5, în calitate de intimat, în vederea redeschiderii dosarului răpirii celor trei jurnaliști români în Irak.
“Mă aştept să se deschida dosarul şi să ne lamurim”, a spus el. “În orice caz, după părerea mea, solicitarea de deschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. Când se aduce în spaţiul public ca un şef de stat, în colaborare cu un general american, au putut să fure bani, iar autorităţile fac un spectacol din acest lucru, nu prinde bine României”, a declarat Băsescu în data de 7 octombrie.
Atunci, fostul președinte a ieşit de la audiere după aproximativ jumătate de oră, precizând că a “respins orice acuzaţie” şi că a “arătat judecătoarei că operaţiunea a fost desfăşurată de serviciile secrete ale României – SIE, SRI şi serviciile armate la acea vreme”. De altfel, fostul preşedinte a spus că a cerut Parchetului General ca, în situaţia în care se va decide totuşi redeschiderea dosarului, să fie audiat “foarte repede”, întrucât toată această situaţie este, în opinia sa, “inadmisibilă”.
“Sunt un fost preşedinte destul de hărţuit”, a spus Băsescu, catalogând reclamaţia lui Corneliu Vadim Tudor drept “o prostie”.
Referitor la desecretizarea dosarului răpirii, Traian Băsescu a precizat că de acest lucru trebuie să se ocupe cei care l-au secretizat în primă instanţă. “Eu nu am secretizat nici măcar o foaie din dosarul răpirii jurnaliştilor. Rolul meu a fost să pun cap la cap toate serviciile pentru a conecta informaţia şi a face ca toate serviciile să lucreze în aceeaşi direcţie. Nu eu am avut dosarul operaţiunii. El a avut cap de filă la SIE”, a declarat el.
În final, Traian Băsescu a reafirmat că nu are niciun motiv să se teamă de decizia judecătorilor.
“Am lăsat eu vreodată impresia că sunt un om căruia îi e frică? Sunt un om peste care se prăbuşeau valuri de 16 metri. Am crescut în atmosfera lipsei de frică”, a conchis fostul preşedinte.
Cazul răpirii jurnaliștilor în Irak a ajuns iniţial în atenția procurorilor, în urma unei plângeri a lui Corneliu Vadim Tudor făcută în 2012. Acesta susținea ca fostul președinte Traian Băsescu, dar şi Vasile Blaga, și-ar fi însușit patru milioane de dolari din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români: Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.
În cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost închisă în 2010, printr-o decizie de neîncepere a urmăririi penale.
Faţă de Traian Băsescu nu s-a putut lua o decizie întrucât, la momentul respectiv, acesta se bucura de imunitatea funcţiei de preşedinte al României.

Sursa: Mediafax6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor