Doua carti de referinta pentru literatura

De Vasile Filip
Doua carti de referinta pentru literatura
ARAD. În sala Concordia a Bibliotecii Judeţeane „A.D. Xenopol ” Arad a avut loc ieri, la orele amiezii, lansarea a două cărţi importante, apărute recent la Editura „Tipo Moldova” din Iaşi.

Este vorba despre „Antologia poeziei române de azi” (în patru limbi: română, franceză, engleză şi germană), în care lirica poeţilor din Arad este reprezentată prin Vasile Dan, Gheorghe Mocuţa, Ioan Matiuş şi Mircea M. Pop. Şi despre „Istoria literaturii române de azi. Poezia. Proza” – realizată de Ioan Holban – în care sunt cuprinşi arădenii Gheorghe Schwartz şi Vasile Dan.

Lansarea – la care au participat un grup de scriitori şi un grup de elevi – conduşi de poeta prof. Lia Faur (de la Liceul Pedagogic „D. Ţichindeal”) – a fost moderată de prof. Florin Didilescu. Despre cele două apariţii editoriale a vorbit Aurel Ştefanachi, directorul Editurii „Tipo Moldova” care s-a referit la fiecare carte în parte. Dacă în „Antologie” s-a încercat „o redare a culturii pentru un timp” cuprinzând, în cele 1500 de pagini, peste 200 de poeţi români contemporani, „Istoria” lui Ioan Hobana face o analiză – „cu onestitate, cu francheţe şi competenţă” – de la Nicolae Labiş până la poeţii foarte tineri, şi de la Marin Preda până la prozatorii de azi.

Poetul Vasile Dan a remarcat proiectul lansat de „Tipo Moldova”, arătând că editorii „Antologiei” şi-au asumat riscuri la fel de mari pentru că „spectacolul poeziei este impresionant”. Iar Ioan Hobana a realizat „o carte de referinţă cu o selecţie foarte clară şi obiectivă”.

Scriitorul Gheorghe Schwartz, ca preşedinte al filialei I.C.R. a remarcat că apariţia celor două cărţi este o frumoasă provocare şi ele trebuie să depăşească graniţa României, să fie cunoscute peste hotare.

În final a avut loc şi un dialog interesant între elevi şi scriitorii prezenţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !