Dragoste de oferit. Copii de adoptat

De Diana Dutu
Dragoste de oferit. Copii de adoptat
© Copiii au dreptul la o familie
Specialiştii Serviciului Adopţii din cadrul DGASPC Arad, la dispoziţia arădenilor interesaţi să adopte.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, în județul Arad 39 de copii au fost încredințați în vederea adopției la familii adoptatoare, iar 34 de familii au fost sau sunt în procedură de atestare.

Trei etape

Specialiștii în adopție din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad au primordial în vedere faptul că în momentul în care copilul este scos din mediul unui centru de plasament, din case aparținând unor ONG-uri sau de la un asistent maternal, unde copilul își creează niște legături și simte nevoia să se apropie de oricine, el trece prin trei etape. Specialiștii Serviciului Adopții atrag atenția asupra perioadelor delicate pe care le traversează un copil care urmează a fi adoptat odată cu părăsirea sistemului de protecție: etapa protestului – în care se întreabă de ce a fost scos din acel mediu, etapa disperării – când nu mai reacționează din punct de vedere emoțional și etapa de detașare – când înțelege că poate avea o viață nouă.

Alături de noua familie

„Psihologii și asistenții sociali din cadrul Serviciului Adopții au în vedere, prin specificul muncii lor, dobândirea de competențe care vizează atât latura umană – responsabilitate, sensibilitate, empatie și răbdare –, dar și cunoașterea și abilitatea de a aplica instrumentele, tehnicile, strategiile necesare şi normele legale în vigoare pentru a sprijini atât părinții adoptatori, cât și copiii, în etapa de integrare în familia permanentă în cadrul procesului de adopție” – spune Aurora Lupaș, șeful Serviciului Adopții din cadrul DGASPC Arad.

Specialiștii Direcţiei acompaniază copilul și familia adoptatoare pentru ca aceasta să facă față acestor schimbari esențiale în viaţa lor și urmăresc evoluția copiilor și a familiilor adoptive pe o perioadă de doi ani de la momentul încuviințării adopției. De aceea este deosebit de important ca persoanele sau familiile care doresc să devină părinți adoptatori să fie pregătite să facă faţă noilor provocări pe care le presupune o adopţie, să poată dărui unui copil toată dragostea şi atenția pe care o merită şi de care acesta are nevoie.

Contact

Familiile care doresc să adopte un copil sau să primească informații despre procedura adopției sunt invitate să se adreseze Serviciului Adopții din cadrul DGASPC Arad, de luni până joi între orele 8.00-16.30 și vineri între orele 8.00-14.00, la sediul instituției (strada 1 Decembrie 1918 nr.14).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !