Dreptul românesc la Viena

1Comentariu
Dreptul românesc la Viena
Dreptul românesc la Viena
ARAD – Interviu cu conf. univ. dr. Cristian Alunaru de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.

Conf. univ. dr. Cristian Alunaru a susţinut o conferinţă la Universitatea din Viena.

– D-le Alunaru, cu ce prilej din nou la Viena ?

– Facultatea de Drept a Universităţii din Viena a organizat un simpozion pe tema dezvoltării sistemelor de drept din statele central şi est-europene.

Scopul a fost de a se analiza stadiul implementării directivelor UE în sistemele de drept naţionale şi perspectiva unificării dreptului civil european. Au participat peste 120 reprezentanţi din 9 ţări.

– Aţi fost, din nou, singurul român ?

– Fac parte din grupul de cercetare al Prof. univ. dr. Rudolf Welser, iniţiatorul Institutului pentru dezvoltarea dreptului european şi reforma dreptului privat al Universităţii din Viena.

Suntem doar 12 membri cu sarcini concrete de cercetare, care ne vom întâlni periodic. Doar noi am ţinut prelegeri, ceilalţi participanţi au venit cu scopul de a se informa. Bariera de netrecut pentru mulţi doritori este limba. Se vorbeşte liber, doar în germană, fără traducător.

– Ce public aţi avut la conferinţă?

– Profesori universitari, cercetători, dar şi numeroşi practicieni (judecători, avocaţi, notari, reprezentanţi ai unor firme importante) interesaţi de dezvoltarea dreptului în noile ţări membre UE.

Conferinţa a fost onorată de personalităţi de prim rang ale lumii juridice austriece: Preşedinta Curţii Supreme de Justiţie, Prof. dr. Irmgard Griss, Preşedinţii Camerei Avocaţilor (Dr. Gerhard Benn-Ibler) şi Camerei Notarilor (Dr. Klaus Woschnak), reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, etc.

– Eficienţa acestui simpozion ?

– Deja în pauze am auzit aprecieri laudative privind ocazia unică de a cunoaşte concomitent specificul sistemelor de drept civil din toate statele central-şi est-europene şi a putea face comparaţii între ele în perspeciva unificării lor.

Prelegerile vor fi tipărite la o editură prestigioasă din Viena şi deja mulţi practicieni ai dreptului din Austria s-au interesat de ele. Eu am rămas fără nici o copie a referatului meu, pentru că toate mi-au fost cerute de participanţi.

– Cu ce va profita Universitatea “Vasile Goldiş”?

– Avem multe forme de masterat bazate pe normele dreptului comunitar. Toate informaţiile culese şi toate materialele bibliografice aduse vor folosi masteranzilor. Şi apoi, nu este puţin lucru ca un reprezentant al Universităţii din Arad să facă parte dintr-un Institut de cercetare a dreptului cu sediul la Viena.

– Pe viitor?

– L-am convins pe prof. univ. dr. Welser să vină la Arad pentrua susţine câteva prelegeri (în special pentru masteranzi, dar şi pentru studenţii de la drept).

În ce mă priveşte, va trebui să particip regulat la dezbaterea temelor de cercetare pe care şi le-a propus Institutul de la Viena. Luna viitoare deja sunt invitat la Universitate şi Ministerul Justiţiei din Austria pentru dezbaterea reformei Codului civil austriac.

Carte de vizită

Conf. univ. dr. Cristian Alunaru

Născut pe 18 martie 1951 la Arad, este doctor în drept, specializarea dânsului fiind dreptul din Germania şi Austria. Alunaru este membru al Uniunilor Juriştilor din Germania şi din Austria, face parte din Baroul Arad şi este consilier al Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

A.P.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor