Drepturi pentru handicapaţi

3Comentarii
Drepturi pentru handicapaţi
Drepturi pentru handicapaţi
ARAD – Legea 448 aduce mai multe noutăţi „întru alinierea” la legislaţia europeană în domeniu. Drepturi

Prin Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se încearcă egalizarea şanselor şi eliminarea discriminării persoanelor cu handicap de restul populaţiei. Sunt drepturi pentru care persoanele cu handicap, reprezentanţii acestora, luptă de ani de zile. A fost nevoie de o muncă asiduă şi eforturi… nepreţuite. (Să nu uităm, Monica Antoci – al cărei aport la apariţia acestei legi a fost esenţial – şi-a pierdut viaţa luptându-se pentru drepturile persoanelor cu handicap.) Dar, până la urmă, s-a întâmplat un lucru bun: doleanţele celor care până mai ieri erau izolaţi de societate au ajuns să se transforme în text de lege. Iar prevederile Legii 448 le (re)dau demnitatea acestor oameni.

Optimism

„Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a apărut în decembrie 2006 şi va putea fi aplicată doar după apariţia normelor metodologice, adică în aproximativ o lună de zile. Doar atunci se va putea beneficia, efectiv, de noile drepturi” – spune Editha Juhasz, director al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.

Printre facilităţile aduse de lege se numără acordarea unui buget personal complementar lunar în cuantum de 30-80 lei, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, au fost extinse condiţiile de acordare a gratuităţilor pe mijloacele de transport atât pentru persoanele cu handicap, cât şi pentru însoţitorii acestora. Alocaţia de stat a copiilor cu handicap uşor s-a majorat 100%, ajungând la 50 lei lunar, iar micuţii infectaţi cu virusul HIV vor primi 9 lei zilnic pentru hrană.

Nu sunt de neglijat nici facilităţile fiscale aduse de Legea 448 privind scutirea de la plata unor taxe şi impozite sau acordarea de credite pentru achiziţionarea unui mijloc de transport adaptat handicapului ori pentru adaptarea unei locuinţe. Persoanele cu handicap beneficiază de gratuitate sau reduceri, după caz, şi la biletele de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive. Drepturile cu caracter medical au devenit, de asemenea, mai numeroase.

Este un început bun. Rămâne ca instituţiile implicate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap să colaboreze în aşa fel încât beneficiarii să simtă că au devenit (şi ei) europeni.

 

FACT-BOX

Lămuriri

În încercarea de a oferi lămuriri cu privire la unele probleme apărute odată cu Legea 448/2006, Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România (AHNR), filiala Arad, pune la dispoziţia membrilor săi şi a altor persoane cu handicap „Capitolul 2 – drepturile persoanelor cu handicap” din lege. Documentul poate fi obţinut de la sediul asociaţiei din str. Tribunul Dobra nr. 9 (intrare din fosta str. Soarelui, acum Kuncz Aladar, în spatele casei cu lacăt), în zilele de luni, miercuri şi vineri între orele 12,00-16,00 şi în zilele de marţi şi joi între orele 14,00-17,00. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 280451.

D.D.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor