Drumuri mai ieftine… din oficiu

De Alin Gherasim
6Comentarii
Drumuri mai ieftine… din oficiu
Consiliul Judeţean vrea să ia un credit pentru modernizarea a două drumuri, creditul fiind mai mic decât valoarea estimată a lucrărilor.

ARAD. Consiliul Judeţean Arad a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, faptul că instituţia va lua un credit de 50 de milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiţi pentru investiţii în infrastructura rutieră. Mai precis, ţinta directă a celor 50 de milioane ar fi două drumuri judeţene, respectiv Sintea Mare-Şepreuş, lung de 14 kilometri, şi Gurahonţ-Buteni, care are o lungime de 22 de kilometri. Reprezentanţii CJA anunţau că au recurs la acest împrumut deoarece Guvernul nu a alocat fonduri pentru investiţii judeţului nostru. Însă nu asta ne-a atras atenţia, ci sumele vehiculate pentru modernizarea celor două drumuri. Pentru că, în comunicatul de presă respectiv, se anunţa faptul că lucrările pentru Gurahonţ-Buteni vor costa 30 de milioane de lei, iar modernizarea drumului Sintea Mare-Şepreuş va costa 20 de milioane de lei.

Valori subevaluate?

Problema în această situaţie, din punctul nostru de vedere, se referă exact la aceste valori. Pentru că, în luna octombrie a anului 2017, consilierii judeţeni au aprobat prin vot valorile estimate pentru lucrările la cele două drumuri. Aici vorbim despre valori estimate în baza studiilor realizate. Iar surpriza acum apare: în documentele adoptate în CJA, modernizarea drumului Gurahonţ-Buteni este estimată la 39,1 milioane de lei, în timp ce modernizarea şoselei dintre Sintea Mare şi Şepreuş a fost evaluată la la 24,4 milioane de lei. Aşadar, un total de 63,5 milioane de lei. Cu 13,5 milioane de lei mai mult decât împrumutul pe care CJA vrea să îl ia.
Interpelat pe marginea acestei situaţii, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a spus că, din punctul lui de vedere, nu există nicio problemă. „Într-adevăr, creditul este mai mic decât valoarea estimată a lucrărilor. Dar licitaţiile realizate până acum au arătat faptul că preţul de achiziţie scade cu 25-30 la sută faţă de valorile estimate. Şi asta pentru că, în momentul în care se stabilesc indicatorii economici, sunt luate în calcul valorile maximale ale materialelor şi ale manoperei. În urma licitaţiilor, preţurile coboară până în jur de 70 la sută din valorile estimate”, a spus Bîlcea.

A plusat

Mai mult decât atât, vicepreşedintele CJA a mai spus că din acest împrumut ar putea fi modernizat chiar şi un al treilea drum, pe lângă cele două menţionate mai sus. „Eu sunt convins că, în urma licitaţiilor, valorile vor scădea atât de mult încât ne vor rămâne bani pentru modernizarea unui al treilea drum”, a declarat Sergiu Bîlcea. Că va fi aşa sau nu, rămâne de văzut. Că lucrările vor fi de calitate, ţinând cont de faptul că preţurile ar putea scădea cu 30 la sută, şi asta rămâne de văzut. Până atunci, aşteptăm contractarea creditului şi lansarea licitaţiilor pentru modernizarea şoselelor din judeţul nostru.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor