Dublă premieră la Marionete

De Vasile Filip
Dublă premieră la Marionete
© Ingrid Bonţa (regizorul) şi Daniel Divrician (scenograful)
Miercuri, 11 mai, ora 11: „Croitoraşul cel viteaz” – premiera Trupei de Marionete a TCIS, în Festivalul EuroMarionete.

După ce în weekend a fost „Sărbătoarea Marioneteler” – la aniversarea a 65 de ani de la primul spectacol de marionete din Arad – „marcată” cu două spectacole: „Dumbrava minunată” (prezentat de Trupa Marionete a TCIS) şi „Hansel și Gretel” (Teatrul Regina Maria Oradea – Trupa Arcadia), copii, părinţi şi bunici sunt invitaţi miercuri, 11 mai, ora 11.00, la premieră.

Este vorba despre spectacolul Trupei de Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, „Croitoraşul cel viteaz”, după binecunoscuta poveste de Fraţii Grimm.

După 12 ani

Cea care a pus în scenă acest basm este regizorul Ingrid Bonţa, care, în urmă cu 12 ani, a fost angajată a Teatrului de Marionete Arad. „Pentru mine a fost o mare bucurie să vin să lucrez cu foştii mei colegi”, ne-a mărturisit Ingrid, care a ţinut să precizeze că i-a fost alături Carmen Mărginean: „Este asistent de regie şi vreau să spun că mi-a fost de mare ajutor”. Ea ne-a mai informat că în spectacol joacă Loredana Alexandrescu, Oana Iurcu, Cristian Bordaş, Adina Doba, Sorin Dorobanţu. De ce a ales această poveste? „La baza alegerii acestui basm am avut mai multe argumente: pentru că îmi place foarte mult această poveste şi pentru că nu a mai fost în repertoriul Teatrului de Marionete din Arad”.

În postura de copil

La realizarea spectacolului şi-a adus contribuţia şi scenograful Daniel Divrician, care a lucrat alături de regizorul Ingrid Bonţa „cel puţin zece spectacole pentru copii şi adulţi”.

Cum a gândit scenografia la acest basm? „La spectacolul acesta şi la oricare altul pentru copii, prima condiţie este să te introduci în postura de copil – ne-a mărturisit Daniel. Mă refer la culori, la forme, la întâmplările care se petrec pe scenă, la lumină, la sunet. Toate acestea trebuie să găsească vibraţie în sufletul copilului. Cred că atunci când spectacolul se adresează copiilor trebuie să vezi lumea cu ochii copiilor iar ceea ce realizezi să aibă capacitatea de a incita imaginaţia copilului. Întotdeauna când pornesc la drum mă gândesc că trebuie să nu dezamăgesc”.

„Copilul – completează regizorul Ingrid Bonţa – trebuie să trăiască provocarea imaginaţiei şi a creativităţii. Responsabilitatea celui care lucrează pentru cei mici trebuie să fie marcată şi de ideea că în sală sunt şi spectatori care vin pentru prima oară la teatru iar aceştia trebuie cuceriţi pentru că ei vor fi spectatorii de mâine ai teatrului”.

Invitaţie la premieră

Cum ar invita Ingrid copiii la premieră? „Le-aş spune că este un spectacol foarte colorat, cu umor şi plin cu muzică”. Aşadar, nu uitaţi, miercuri, 11 mai, de la ora 11.00, sunteţi poftiţi la premiera „Croitoraşul cel viteaz”, în sala de pe str. Episcopiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !