Duminică, alegeri europarlamentare şi referendum

1Comentariu
Duminică, alegeri europarlamentare şi referendum
ARAD – Duminică, începând cu ora 7,00 şi terminând cu ora 21,00, arădenii din judeţ şi municipiu vor avea dreptul să se prezinte la secţiile de votare, pentru a-i alege pe reprezentanţii lor în Parlamentul European şi pentru a vota pentru sau împotriva introducerii votului uninominal în varianta propusă de către preşedintele Traian Băsescu, în cadrul referendumului naţional.

Chiar dacă secţiile de votare sunt în încăperi comune, cetăţenii trebuie să ştie că nu este obligat să voteze la ambele secţii, neexistând condiţionare. Conform listelor, numărul total al alegătorilor din judeţ şi municipiu este de 395 357, dintre care 156165, în municipiu.

Cine votează ?

Toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani împlinită până la ziua alegerilor; cetăţeni europeni care sunt rezidenţi în România, nu au votat la alegerile europarlamentare din 2004 şi au fost trecuţi pe liste în urma aprobării cererii depuse la Autoritatea Electorală Permanentă.

Unde votăm?

Fiecare, în circumscripţia în care a fost arondat, conform listelor permanente de alegători. Cei care se află în altă localitate decât cea de reşedinţă, pot solicita să fie trecuţi pe listele suplimentare, după semnarea unei declaraţii pe proprie răspundere că nu a mai votat în altă circumscripţie. Atenţie, în localitatea de reşedinţă nu se poate vota la altă secţie decât cea la care este arondarea !

Cum votăm ?

Pe baza documentului de identitate :buletin sau carte de identitate-chiar şi provizorii-paşaport de serviciu sau diplomatic. Nu sunt valabile cărţile de alegător !După identificarea pe listele permanente sau trecerea pe listele suplimentare, fiecare alegător primeşte un buletin de vot şi o ştampilă „Votat”, pe care o aplică, în interiorul buletinului, o singură dată, în patrulaterul rezervat partidului sau candidatului independent pe care doreşte să îl voteze. Punerea ştampilei pe mai multe patrulatere duce la anularea votului !Buletinul conţine patru file. După aplicarea ştampilei, buletinul se împătureşte şi se introduce în urnă. Se restituie ştampila şi se primeşte actul de identitate, pe care se pune ştampila „votat” sau, în cazul cărţii de identitate, se aplică un autocolant.

La votul pentru referendum procedura este aceeaşi, cu diferenţa că buletinul conţine o singură filă, iar ştamplia se aplică pe „Da” în caz că propunerea preşedintelui de vot uninominal este cea dorită, sau pe „Nu”, în caz contrar.

Important !

Tentativa de a vota de mai multe ori este considerată infracţiune şi se pedepseşte conform legii !

Urnele mobile vor fi duse la adresa indicată în cererea adresată secţiei de votare la care este arondat alegătorul aflat în imposibilitatea de a se deplasa.

Măsuri speciale la Biroul Electoral Judeţean

Pentru evitarea aglomeraţiei la predarea sacilor cu buletinele de vot, Prefectura a dispus măsuri speciale. Astfel, toţi cei care vor aduce sacii vor fi „cazaţi” în Sala Polivalentă şi vor intra la BEJ pe baza unor bonuri de ordine.Toate locurile de parcare din Piaţa Sporturilor vor fi la dispoziţia maşinilor care vor veni de la secţiile de votare din municipiu şi din judeţ. Două ambulanţe vor fi pregătite pentru orice eventualitate, iar poliţiştii şi jandarmii vor fi, desemenea, prezenţi la datorie, în număr mare.

S.T.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor