După 35 de ani, americanul Ile a ridicat drapelul României la Sâmbăteni

De Simion Todoca
Reactualizat la:
31Comentarii
După 35 de ani, americanul Ile a ridicat drapelul României la Sâmbăteni
Zeci de cetățeni ai localității Sâmbăteni, aparținând de comuna Păuliș, s-au adunat, de 1 Decembrie, în centrul satului, pentru a fi de față la arborarea steagului României, pe un catarg nou nouț, înalt de 12 metri.

Un drapel de 6 metri lungime și trei metri lățime, fluturând majestuos, pentru a marca Ziua Națională a României. O realizare pe banii unui cetățean american, pe nume Vasile Ile. A plecat în SUA în 1981, a trăit în trei state, Oregon (Portland), California (Sacramento), Arizona (Phoenix) dezvoltând o afacere proprie cu 500 de angajați.După ieșirea la pensie, a decis să se întoarcă la Sâmbăteni, alături de opt dintre cei zece frați ai săi. A lăsat în SUA șapte copii și 16 nepoți.

Întoarcerea la rădăcini…

„Am hotărât să revin în țara mea, să fac ceva pentru satul meu și am crezut că ar fi bine să ridic acest catarg pe care flutură steagul țării în care m-am născut și am crescut, România. La baza catargului este o placă pe care sunt scrise cuvinte pe care cu toții trebuie să le respectăm și să le dăm viață : „Civilizația unui popor începe cu a ști-să iubești pe semenul tău ca pe tine însuți și tot ce ai vrea să-ți facă ție oamenii fă-le și tu lor. Menirea ta e să iubești”. Iată, acesta este motivul pentru care am decis să fac acest gest”, spune Vasile Ile.

După înălțarea steagului pe catarg și discursul primarului comunei, Ioan Turcin, un grup de copii a colidat pentru asistență, după care manifestarea de la fața locului s-a încheiat printr-o Horă a Unirii. A continuat, însă, la Căminul Cultural, unde participanții au alungat frigul acumulat, cu vin fiert și, desigur, tradiționala fasole cu ciolan, gătită la câtlan.

…Și la ramuri

Cu toate că și-a lichidat afacerea din SUA, Vasile Ile spune că, peste câțiva ani, se va întoarce la copii. Iar dacă sănătatea și bătrânețile îi vor permite-îi dorim să-i dea Dumnezeu sănătate și viață lungă- nimic nu-l va împiedica să mai vină și la Sâmbăteni, unde are domiciliul. Unde, adăugăm noi, are de salutat, an de an, de 1 Decembrie, drapelul României, pe care l-a dăruit cu toată dragostea comunității.31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor