După ani de „secetă”, Vinga şi-a schimbat „faţa”

4Comentarii
După ani de „secetă”, Vinga şi-a schimbat „faţa”
© Ioan Negrei
Primarul Ioan Negrei vorbeşte despre „moştenirea” grea pe care a avut-o şi modul în care comuna a început să se dezvolte.

„Eu pot să spun că doar un an am avut bani la dispoziţie pentru investiţii din cei patru ani de când conduc primăria din Vinga. Pentru că în primii trei ani de mandat am tras ponoasele vechii conduceri”, îşi începe povestea Ioan Negrei, primarul din Vinga. Despre ce vorbeşte? Despre faptul că fosta echipă de conducere a comunei a băgat primăria în datorii uriaşe care, timp de trei ani de zile, au fost plătite de actuala conducere. Şi acum, în al patrulea an de mandat, în Vinga au început să apară investiţiile. „Se vede şi în lucrările din comună faptul că, în sfârşit, avem bani de investiţii. Pe lângă asfaltarea străzilor din comună şi a drumului comunal 98 Vinga-Felnac, am demarat multe alte investiţii realizate din fonduri proprii”, spune Negrei.

Se asfaltează puternic

Una dintre cele mai importante lucrări pe care şi le-a propus să le realizeze primăria Vinga este modernizarea drumului comunal care leagă Vinga de Felnac. „Contractul a fost semnat, am dat şi ordinul de începere a lucrărilor şi, cel mai probabil, în ultima săptămână a lunii aprilie vor demara deja lucrările”, spune primarul. Practic, vorbim despre un proiect care îşi propune modernizarea a şase kilometri de drum comunal şi care are o valoare de trei milioane de lei. Dacă vorbim despre asfaltarea străzilor interioare, Ioan Negrei ne explică situaţia printr-o comparaţie: „Până în anul 2012 în Vinga au fost asfaltate străzi pe o lungime de aproximativ un kilometru. Din 2012 şi până acum am asfaltat şase kilometri şi mai avem contract pe alţi 6,5 kilometri. Am primit promisiuni din partea Ministerului Dezvoltării că proiectul va fi plătit în întregime şi, totodată, finalizat într-o perioadă cât mai scurtă”. Şi trotuarele au fost o ţintă a actualei administraţii. Anul trecut a fost încheiat un proiect pe fonduri europene, iar anul acesta a continuat realizarea de trotuare din fondurile bugetului local. „În luna mai, cel mai probabil, vor fi deschise liniile de finanţare pe fonduri europene şi ne-am propus să depunem un proiect de un milion de euro care vizează modernizarea trotuarelor pavate. Până acum avem aproximativ doi kilometri de trotuare pavate, în special în centrele satelor Mailat, Mănăştur şi Vinga, în jurul şcolilor şi a bisericilor”, spune primarul Ioan Negrei.

Se continuă proiectele începute

Ce vrea să facă mai departe primarul din Vinga? „Vreau să continuăm proiectele începute. Mi-am propus ca anul acesta să închid problema fondului funciar. Vinga este o localitate cu probleme funciare multe, mai avem 200 hectare de pus în posesie. Vreau să fac apel la persoanele care au astfel de probleme să aibă răbdare, că lucrurile se vor rezolva”, a anunţat Ioan Negrei. O altă dorinţă a administraţiei locale din Vinga este alocarea de locuri de casă pentru tineri. „Comuna noastră este împrejmuită de păşune şi este destul de greu să implementăm proiectul de alocare a locurilor de casă. Dar şi aici, cu răbdare şi înţelegere, vom rezolva situaţia”, a mai declarat primarul. Totodată, potrivit calculelor lui Ioan Negrei, în perioada următoare toate străzile comunei din cele trei sate ar putea fi asfaltate. „Vorbim despre o perioadă scurtă, de 2-3 ani”, crede primarul.

Şi proiecte de suflet

Tot în Vinga au fost implementate cinci proiecte europene care vizează asistenţa socială. „Aceste proiecte se adresează la cel puţin 200 de copii, bătrâni şi alte categorii de persoane defavorizate. Avem o cantină socială, îngrijire la domiciliu a bătrânilor, curăţenie la domiciliu şi un centru de meditaţii pentru copii”, a explicat Ioan Negrei.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor