E oficial: Timișoara cumpără cel puțin 7 tramvaie noi cu fonduri europene. S-a semnat un prim contract

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
E oficial: Timișoara cumpără cel puțin 7 tramvaie noi cu fonduri europene. S-a semnat un prim contract
© foto: Bozankaya
Reprezentanții Primăriei Timișoara și cei ai ADR Vest au semnat, marți, un prim contract pe fonduri europene, pentru achiziția de tramvaie noi. UE ne dă bani pentru 7 garnituri, care vor circula, conform primăriei, pe liniile 1 și 6B. Au mai fost depuse cereri de finanțare pentru alte 14 mijloace de transport pe șine.

Este cât se poate de oficial! Uniunea Europeană ne dă aproape 80 de milioane de lei nerambursabili pentru a cumpăra tramvaie noi, valoarea totală a proiectului semnat marți de primărie fiind de 96,3 milioane de lei. Noile garnituri, care vor fi produse în Turcia, erau estimate la 2,9 milioane de euro, dar vor costa aproape 2,5 milioane de euro bucata, conform contractului dintre primărie și firma care a câștigat licitația, contract care va fi semnat vineri, potrivit primarului Nicolae Robu.

foto: tion.ro ©

Fiecare garnitură va avea o capacitate de minimum 170 de călători, va fi eficientă energetic și va fi adaptată nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă. Specialiștii PMT au scris în proiect că ele vor circula pe liniile 1 și 6B.

„Cele șapte tramvaie vor înlocui și suplimenta șapte tramvaie vechi, care circulă pe liniile 1 și 6b, linii modernizate. Tramvaiele vor fi echipate suplimentar cu un sistem de alimentare care va permite o autonomie de minim 20 km, în cazul unor incidente de circulație. Tramvaiele vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, rezistențe de încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor atât în interior, cât și în exterior, sisteme audio și video pentru publicitate și sisteme de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, sisteme de monitorizare și de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea STPT”, susțin reprezentanții Primăriei Timișoara.

Municipalitatea a mai depus alte două cereri de finanțare, pentru câte șapte tramvaie, cu o valoare de 96,3 milioane de lei fiecare, ambele fiind trimise deja la Autoritatea de Management POR.

Vă reamintim, licitația primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie a fost câștigată de turcii de la BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş., care au depus o ofertă de 185,3 milioane de lei cu tot cu TVA pentru 16 garnituri, aproape 2,5 milioane de euro tramvaiul. Primarul Nicolae Robu a anunțat deja că vrea mai multe, cel puțin 21 la număr, după ce municipalitatea a depus trei proiecte pe fonduri europene pentru câte șapte tramvaie.

Turcii de la Bozankaya au anunțat oficial că sunt mândri de contractul care va fi semnat vineri cu Primăria Timișoara pentru cele cel puțin 16 tramvaie, care costă 33 de milioane de euro. Municipalitatea poate achiziționa de la turci maximum 40 de tramvaie, ceea ce înseamnă că valoarea contractului poate ajunge chiar la 80 de milioane de euro.

„Primele livrări sunt așteptate la 18 luni de la semnarea contractului, care are o durată de 48 de luni. Bozankaya va produce tramvaie cu podea joasă, cu cinci module și o lungime de 30 de metri. Viteza maximă va fi de 70 km/h, fiecare garnitură oferind spațiu pentru 170 de pasageri. Garniturile pot funcționa pe baterie pe o distanță de peste 60 km, oferind mai multă flexibilitate în cazul unor lucrări de reparații sau avarii ale rețelelor electrice. Această facilitate permite Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii în 2021, să-și extindă liniile de tramvai, fără a fi nevoită să construiască rețele catenare adiționale – o opțiune atractivă pentru centrele orașelor istorice”, anunță turcii.

Tramvaiele Timișoarei sunt expirate cam de aproape zece ani, îndeplinind condițiile de casare încă din 2010. Au fost produse între anii 1962 și 1973, vârsta medie a parcului de tramvaie utilizat de STPT fiind de 41,5 ani. Garniturile vechi ale Timișoarei sunt dificil de operat și au nevoie de mentenanță preventivă, care costă foarte mult.

Potrivit lui Robu, Primăria Timișoara este campioană la atragerea de fonduri europene.

„Am depus 66 de proiecte care totalizează peste 490 de milioane de euro. Nu ne întrece nimeni, după câte am văzut nimeni nu a trecut de 400 de milioane de euro, noi suntem aproape de 500”, a spus Robu, marți.

Banii de la UE pentru cele șapte mijloace de transport pe șine vin pe Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, Obiectiv specific 4.1. Durata de implementare este de 49 de luni.

Articole pe aceeași temă:

Prima imagine cu tramvaiele Bozankaya pentru Timișoara. Garnitura nr. 1 ajunge în 2021

Vom avea tramvaie fabricate în Turcia. Costă 2,5 milioane de euro bucata, Robu vrea 210Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !