Ecologie arădeană unicat

2Comentarii
Ecologie arădeană unicat
Modernul Centru de vizitare Lunca Mureşului are mii de euro investiţi în dotare.  Parcul National Lunca Muresului

Arad – Situat la doar patru kilometri de Arad, Centrul de Vizitare Ceala este şi sediul administrativ al ariei protejate a Parcului Naţional Lunca Mureşului. Proiectat pentru a fi centru de educaţie ecologică, în prezent a devenit cel mai dotat laborator de cercetare din întreaga ţară.

Elevii, studenţii şi profesorii lor pot face practică la orele de biologie sau ecologie, deoarece în dotare există 15 microscoape şi 15 stereomicroscoape de ultimă tehnologie şi aparatură pentru calitatea apei şi solului de laborator şi teren.

Pentru lucrările de teren există o bibliotecă dotată cu determinatoare (cărţi cu ajutorul cărora se identifică flora, fauna, sau urme lăsate de insecte şi păsări), cumpărate fiecare în 15 exemplare, în valoare de 11.000 de euro. „În România nu prea există determinatoare. La noi, 15 persoane pot să îl folosească simultan”, a spus Ovidiu Pîrv, directorul Parcului.

Pro-mediul verde

Pe lângă laborator, Centrul de Vizitare are în dotare un teren de obstacole dotat cu două staţii meteo automatizate, staţie de monitorizare a calităţii aerului automatizată, echipament de capturare a mamiferelor mici sau GPS-uri de monitorizare a mamiferelor mari.

Echipamentele de laborator şi teren au costat, per total, 600.000 de euro. Terenul cu obstacole din lemn şi frânghii angrenează participanţii în activităţi de echipă, accesoriu necesar educaţiei ecologice.

O activitate la centru, este combinată cu prezentări video ale Parcului, combinată cu ieşiri pe teren, colectări de floră, faună, determinarea în laborator cu ajutorul echipamentelor şi jocuri interactive care solicită simţurile umane.

Finanţat de UE printr-un proiect Phare şi cofinanţat de Direcţia Silvică Arad, centrul a avut de la începutul anului, până în prezent peste 1.000 de vizitatori. „Scopul nostru este de a sensibiliza tânăra generaţie şi de a-i schimba mentalitatea. Dorim să schimbăm situaţia actuală prin care mediul înconjurător este supus presiunii dezvoltării economice” , a precizat Ovidiu Pîrv.

D.M.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor