Edilul Falcă, fără apărare

40Comentarii
Edilul Falcă, fără apărare
Toate părţile implicate în procesul Elecon au cerut completului de judecată amânarea cauzei. Video | 2

Judecătoarea Margareta Ardelean a decis astăzi, la prima înfăţişare în procesul în care primarul Gheorghe Falcă este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, amânarea judecăţii pentru 4 decembrie.

Amânarea a fost solicitată de toate părţile din proces, adică de cei patru inclupaţi – Gheorghe Falcă, Florica Popa, Francisc Demeter şi Radu Vasil, dar şi de partea vătămată – Consiliul Local.

Procesul nu a început la ora 9.00, oră la care au fost convocate părţile, ci la 9.30, amânarea fiind făcută publică de dimineaţă. În faţa sălii de judecată 104 şi-au făcut apariţia, înainte de ora 9.00, consilierii locali Rodica Borza, chemată pentru această primă înfăţişate ca martor (şi însoţită de soţul acesteia, de profesie avocat), Dorel Popa, venit, potrivit propriilor spuse, pentru că CLM este în proces parte vătămată, şi Cziszter Kalman, reprezentantul CLM, prezent la TribunalArad pentru a cere amânarea procesului în condiţiile în care consiliul nu a reuşit să angajeze un avocat care să le reprezinte interesele.

Tot în faţa sălii de judecată au putut fi zăriţi şi inclupaţii Francis Demeter şi Radu Vasil, dar şi două avocate tinere venite la proces pentru a-i reprezenta pe învinuiţii Gheorghe Falcă şi Florica Popa. Cele două avocate fiind desemnate din oficiu pentru a-i apăra ce aceştia până la momentul la care cei doi îşi vor numi avocaţii.

La prima înfăţişare nu şi-au făcut apariţia însă Ela Falcă şi Gheorghe Seculici, deşi aceştia au fost citaţi să se prezinte ieri ca martori. 

Fără înlocuitori 

Judecătorul cauzei s-a arătat nemulţumit de faptul că inclupaţii Francisc Demeter şi Radu Vasil au punctat faptul că avocatul lor este din Bucureşti şi nu a putut ajunge la proces, precizând  că reprezentantul lor legal ar fi trebuit să ştie că în astfel de cazuri se trimite un înlocuitor.

Margareta Ardelean a luat act şi de cererea de amânarea a CLM formulată şi scris şi verbal (de alesul Cziszter Kalman) şi de cererile de amânare a tuturor celorlalte părţi (motivate de absenţa reprezentanţilor legali) şi a decis amânarea judecării cauzei pe 4 decembrie.

Şedinţa de judecată s-a încheiat în mai puţin de şapte minute, completul de judecată având de decis ieri doar în cazul „Gheorghe Falcă şi alţii vs. CLM şi alţii”, dosarul având nu mai puţin de 17 volume, transportate în patru cutii.

Proiectul lui Popa

Consilierul Dorel Popa prezent la proces a declarat faptul că va iniţia în regim de urgenţă „un proiect de hotărâre pentru constituirea CLM ca parte civilă în vederea recuperării prejudiciului stabilit de magistraţii DNA.

Este nevoie de o astfel de măsură, pentru că, în caz contrar, dacă CLM nu va fi parte civilă, riscăm ca municipiul Arad să piardă suma de două milioane de euro, în situaţia în care instanţa va decide că inculpaţii au păgubit bugetul local cu suma respectivă. Dacă CLM nu se va constitui parte civilă, iar inculpaţii pierd procesul, banii vor fi confiscaţi de stat, iar Aradul suferă o pierdere importantă”.

Încep amânările

Consilierul Rodica Borza, chemată ieri în proces ca martor, a lăsat să se înţeleagă faptul că va trebui să ne obişnuim cu cererile de amânare ce vor fi formulate în acest proces, „deşi primarul a declarat la momentul trimiterii în judecată că de abea aşteaptă ca instanţa să se pronunţe în acest dosar pentru a rezolva această problemă”. Consilierul a precizat şi faptul că „am încredere că justiţia îşi va spune cuvântul”. 

Avocat pentru Falcă

Absent de la proces, primarul Gheorghe Falcă, a susţinut ulterior că a cerut intanţei, în scris, amânare „pentru angajare de reprezentant legal şi studiu” dar a ţinut să precizeze şi faptul că toate părţile au cerut amânare cu excepţia martorului acuzării, Rodica Borza. Potrivit spuselor sale, primaul şi-o doreşte , şi pe mai departe, pe cunoscutul penalist Gheorghiţă Mateuţ ca avocat.

A.B.40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor