„Educaţia mea a fost socială”

1Comentariu
Alexandra Braica
Alexandra Braica
ARAD – Alexandra Braica, vicepreşedinte PSD Arad, într-un dialog despre femei, politică şi provocări.

Adevărul: – Care a fost prima întâlnire a Alexandrei Braica cu politica?

Alexandra Braica: – S-a întâmplat cu mulţi ani în urmă. Eram studentă la drept şi în primul rând dintr-o dorinţă de independeţă, dar şi pentru a explora „teritorii” noi, am lucrat într-o redacţie de ziar ca şi redactor. Treptat am ajuns să lucrez în domeniul politic şi să cunosc acest fenomen şi foarte mulţi oameni politici sau nu

Adevărul: – Care a fost implusul care te-a determinat să treci pe cealaltă parte a baricadei?

A.B.:- Într-o oarecare măsură a fost o conjunctură. Dar, în primul rând am avut senzaţia pe care continui să o am după atâtea experienţe mai mult sau mai puţin fericite că trebuie să te implici, ca să poţi să îţi spui punctul de vedere public şi eventual acesta să reuşească să mişte lucrurile cumva. Societatea civilă face eforturi pentru a face auzită vocea cetăţeanului, dar din păcate apare cu pregnanţă mai mult în campaniile electorale. Clasa politică este într-o nesfârşită tranziţie sau sub influenţa acesteia, iar cetăţenii simt tot mai mult faptul că problemele lor nu sunt auzite şi chiar nu-i interesează pe cei care îi reprezintă. Acesta a fost un motiv pentru care m-am implicat şi unul dintre cele mai importante demersuri pe care le-am făcut în toată această perioadă a fost să determin tot mai multe persoane capabile şi de bună credinţă să facă acelaşi lucru, nu doar tineri, ci de orice vârstă. Este destul de greu pentru că de fapt realitatea ne arată că nu există nici o garanţie.

Adevărul: – De ce tocmai PSD?

A.B.:- Pentru că formaţia mea şi educaţia mea a fost socială. În perioada în care eu am crescut şi m-am format, familia, cunoştiinţele şi prietenii mei promovau şi în acelaşi timp beneficiau oarecum de un astfel de sistem. Cred cu tărie că pentru România în acest moment cu această structură socială şi economică, social-democraţia oferă cele mai potrivite soluţii.

Adevărul: – Care sunt ingredientele care o fac pe o femeie un bun politician?

A.B.: – Mai am de parcurs până să ajung un bun politician. Cu ceva timp în urmă un prieten mi-a spus că „într-o lume a bărbaţilor trebuie să fii tare ca să fii bună”. M-am străduit să fiu tare, dar cred că o femeie nu trebuie să-şi piardă din sensibilitatea ei specifică şi din raţiune. Trebuie să fie ancorată în realitatea existentă, să fie foarte bine instruită, să fie echilibrată dar fermă, să-şi respecte colegii şi adversarii şi să-şi câştige respectul celorlalţi prin ea însăşi.

Adevărul: – Poate uneori ai fost judecată prin prisma ţinutelor pe care le abordai la şedinţele de Consiliu Local. Crezi că este o prejudecată?

A.B.: – Poate da, poate nu. Modul meu de a mă îmbrăca şi de a fii, până la urmă, face parte din personalitatea mea. S-ar putea ca acesta să fie perceput uneori ca neobişnuit, dar eu consider că a fost potrivit situaţiei, chiar dacă sunt social-democrată, nu suntem toţi egali, din punct de vedere al percepţiei şi acesta este un fapt.

Adevărul: – Care sunt planurile tale de viitor?

A.B.: – Aici voi dezvălui mai multe planuri ale vieţii mele. În plan personal îmi doresc să îmi petrec mai mult timp cu familia, în privinţa carierei profesionale doresc să îmi susţin teza de doctorat cât mai curând, şi nu în ultimul rând în planul politic anul acesta va fi un an foarte interesant şi cu multe provocări.

 

Carte de vizită

Alexandra Briaca

Data naşterii: 06.10.1974

Studii: Facultatea de Ştiinţe Juridice Arad, Şcoala de Studii Europene Bucureşti – Strasbourg, American Council Of Young Political Leaders, Washington DC, SUA, doctorat în managementul resurselor umane

Activitatea politică: membru PDSR – 2001, preşedintele organizaţiei municipale de tineret – 2003, vicepreşedinte PSD – 2005, consilier local – 2004-prezent.

Activitate profesională: lect. univ. Facultatea de Ştiinţe Politice şi şef departament resurse umane UVVG.

A.G.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor