„Elena Ghiba Birta”, implicat în proiecte europene

În cursa contra cronometru de integrare a României în UE, scrierea de proiecte a devenit o preocupare majoră în toate domeniile de activitate. Nici educaţia nu face excepţie de la regulă, ba mai mult, instituţiile de învăţământ fac eforturi uriaşe pentru a participa la proiecte finanţate de Comisia Europeană.

Stăm de vorbă cu d-na profesoară Livia Marinescu, director adjunct al Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad, coordonator al echipei de proiecte a şcolii.

– La câte proiecte internaţionale aţi participat în ultimul timp?

– În anul 2005 echipa de proiecte internaţionale a şcolii a scris patru proiecte Comenius, un proiect Phare, a iniţiat un schimb şcolar, derulat cu succes la începutul anului 2006, a participat la două proiecte „Youth”, precum şi la alte proiecte internaţionale de mai mică anvergură.

– Merită să te implici în astfel de proiecte?

– Deşi scrierea unui proiect şi participarea la licitaţie sunt în aparenţă demotivante, satisfacţia realizării unui astfel de proiect te ajută să uiţi toate nopţile nedormite, toate frustrările încercate în găsirea unor soluţii, toate temerile şi nesiguranţa din perioada de aşteptare a aprobării proiectului de către agenţiile naţionale şi internaţionale.

– Ce proiect derulaţi în aceste zile?

– Este vorba de un proiect intitulat „De la rădăcini comune spre un viitor comun”, un proiect lingvistic bazat pe cooperarea între două şcoli, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” şi o şcoală din Portugalia, mai precis din arhipelagul Azore.

– Care sunt scopurile proiectului?

– Un prim scop al acestui proiect este de a stimula dialogul intercultural şi cooperarea între două şcoli reprezentând două ţări care au trecut printr-un proces de marginalizare şi izolare din diverse motive: regimul comunist în România şi poziţia geografică a arhipelagului Azore, aflat la 1500 Km de Lisabona, capitala Portugaliei. Alte scopuri specifice sunt promovarea învăţării limbilor străine, a cetăţeniei active şi a activităţii de leadership, facilitarea accesului la patrimoniul cultural al ţării partenere, stimularea încrederii de sine şi a respectului faţă de celălalt, precum şi formarea unor atitudini tolerante, lipsite de prejudecăţi faţă de alte culturi. În ultimă instanţă este vorba de conştientizarea unui viitor european împreună şi de aderarea la valorile europene, fără a ne ignora valorile naţionale.

– Cum se va finaliza proiectul?

– La sfârşitul anului scolar 2005-2006, după efectuarea ambelor schimburi şcolare, cele două şcoli vor prezenta produsele finale ale proiectului: un ghid de călătorie, un ghid de conversaţie, un CD, un website comun şi un ziar elecronic, care vor acoperi cele patru teme principale stabilite pentru proiect: Insularitate şi izolare, Originea latină a celor două

limbi, Similarităţi şi diferenţe în modul de viaţă a celor două popoare, Valori europene-valori naţionale.

– Ce program aţi organizat pentru vizita portughezilor?

– Elevii portughezi aflaţi în vizită în ţara noastră în aceste zile beneficiază de un program bogat şi variat, menit să îmbine utilul cu plăcutul şi să ofere o imagine cât mai completă a ceea ce este România în realitate. Astfel am organizat excursii la Brasov, Bran, Sinaia, la Săvârşin, Radna, Miniş şi Timişoara, vizite la muzeul de istorie şi de artă, la cele două instituţii de învăţământ superior din Arad şi multe altele.

– Aţi beneficiat de sprijin în derularea programului?

– Evident. Programul nostru ar fi fost sărac fără sprijinul necondiţionat al părinţilor elevilor implicaţi în proiect, al unor sponsori generoşi şi nu în ultimul rând fără sprijinul permanent al autorităţilor locale, care ne-au şi primit la Palatul administrativ.

Cătălina Latu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !