Eminescu, omagiat la „Moise Nicoară” printr-un regal de poezie, muzică și pictură

Reactualizat la:
Eminescu, omagiat la „Moise Nicoară” printr-un regal de poezie, muzică și pictură
Un eveniment de înaltă ținută artistică la care au participat, deopotrivă, elevi și profesori ai renumitului colegiu arădean.

Vineri, 19 ianuarie 2018, sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” a devenit neîncăpătoare pentru cei ce au dorit să aducă un omagiu poetului național Mihai Eminescu. Spectacolul omagial a reprezentat încununarea eforturilor elevilor și profesorilor școlii implicați în proiectul mai amplu „Cu gândiri și cu imagini”, care a debutat în luna octombrie a anului 2017. Inițiat de catedra de limba română a colegiului, proiectul presupune o serie de provocări lansate elevilor, care îl au în centru pe Eminescu: să scrie eseuri libere despre viața și opera lui, să traducă poezii în limbi de circulație internațională, să recite și să interpreteze muzical poezii sau să ilustreze, cu mijloace plastice, sentimente generate de lectura aceluiași Eminescu. Evident, toate acestea cu sprijinul profesorilor, prezentați din partea echipei de prof.dr. Janina Flueraș: Camelia Circa – Chirilă, inițiatoarea proiectului, Diana Șimonca – Oprița, Nela Bratu, Andreia Maxim, Simona Kramer, Brigitte Waldvogel, Cristina Pușcaș și Alexandra Răducanu.

Realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, cu Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Arad și cu Rock Filarmonica Oradea, care a pus cu generozitate la dispoziția elevilor talentați ai școlii câteva orchestrații și compoziții originale pe versurile poetului, manifestarea a reprezentat un regal de poezie, muzică și pictură care l-a adus pe Eminescu în fața publicului. „Azi plutește o floare de tei înlăuntrul gândirii noastre”, a declarat directorul colegiului, prof.dr. Diana Achim, parafrazându-l pe Nichita Stănescu. Consulul onorific al Republicii Italiene la Arad, Roberto Sperandio, în cadrul cuvântului rostit în cadrul evenimentului, a recitat în italiană traducerea personală a poeziei „Veneția” semnată de Eminescu.

Produsul final al proiectului va fi un soft educațional, care va include toate materialele realizate de elevi: eseuri, traduceri, picturi, fotografii.

 

????????????????????????????????????

dsc_02400Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !