Energia regenerabilă, pe agenda scurtă a europarlamentarului Iosif Matula

1Comentariu
Energia regenerabilă, pe agenda scurtă a europarlamentarului Iosif Matula
Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pun la dispoziţia autorităţilor locale un nou program – Asistenţă Europeană pentru Energie Locală (European Local Energy Assistance – ELENA).

Programul este conceput pentru a facilita mobilizarea fondurilor în vederea realizării unor investiţii în energia regenerabilă la nivel local. ELENA susţine costurile pentru suportul tehnic necesar în vederea pregătirii, implementării şi finanţării programelor de investiţii, studii de fezabilitate şi studii de piaţă, audit pentru energie, tot ceea ce presupune pregătirea proiectelor de energie regenerabilă din oraşe şi regiuni pentru finanţare prin BEI.

Programul a început datorită faptului că, deşi unele oraşe şi regiuni doresc să investească în acest sector, de cele mai multe ori ele nu au capacitatea tehnică să desfaşoare programe de investiţii majore. Proiecte precum renovarea clădirilor publice şi private, energie sustenabilă, energie eficientă pentru reţelele de încălzire sau răcire, transport ecologic reprezinta principalele obiective ale programului de Asistenţă Europeană pentru Energie Locală.

Pornind de la faptul că civilizaţia actuală este o mare consumatoare de energie, iar resursele sunt limitate, în următorii ani vom avea nevoie de toate energiile neconvenţionale pe care le putem folosi”, spune europarlamentarul Iosif Matula. Acesta a declarat că, în perioada februarie-martie va organiza, la Arad, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiilor locale, pentru punerea la dispoziţie a tuturor datelor în vederea accesării programului ELENA, precum şi a altor programe.

Mai trebuie menţionat că autorităţile locale se preocupă de implementarea de proiecte de acest gen. Un exemplu ar putea fi „Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului”. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi Centrul pentru reabilitare persoane cu handicap neuro-pshic Petriş, împreună cu Consiliul Judeţean Arad au accesat două proiecte. Suma nerambursabilă primită de CJ Arad pentru realizarea acestora este de 2.755.575, 52 de lei (80% din valoarea proiectelor), urmând ca 20% să fie asigurat de CJ Arad.

Aradul a făcut deja un prim pas în implementarea unor astfel de proiecte. În perioada următoare voi organiza o discuţie cu autorităţile locale pentru a identifica şi alte proiecte care ar putea fi finanţate”, a mai spus Iosif Matula.

S.T.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor