Epidemie de rujeolă! Aradul – locul trei pe țară cu 113 cazuri și două decese!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
21Comentarii
Epidemie de rujeolă! Aradul – locul trei pe țară cu 113 cazuri și două decese!
Efectele nevaccinării copiilor de până la un an împotriva rujeolei se manifestă acum mai alarmant ca niciodată. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România după înregistrarea a 675 de cazuri confirmate de rujeolă în primele opt luni ale acestui an, faţă de doar 7 în tot anul trecut!

Din păcate, judeţul nostru este fruntaş pe ţară la rujeolă. Cu 113 cazuri din care două decese la copii cu vârsta sub un an, Aradul se situează pe locul trei, după județul Mureș (145 cazuri) şi graniţa dintre judeţele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri). De altfel, cele două decese din Arad sunt singurele decese datorate rujeolei înregistrate în România. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat în judeţul Timiş, dar se așteaptă confirmarea finală.

Aşa cum am mai scris şi cu alte ocazii, principala cauză a rujeolei este nevaccinarea copiilor. Iar nevaccinarea este, la rândul ei, efectul campaniei împotriva vaccinării. Pe fondul lipsei de educaţie a părinţilor, această campanie are un mare succes. Dovadă în acest sens stă (şi) procentul extrem de redus al ratei de vaccinare cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă): 54,85% în Arad, în condiţiile în care acoperirea vaccinală ce trebuie menţinută pentru a exista protecţie pentru toată lumea este de 95%!!!

În cursul acestui an, în judeţul nostru au fost confirmate (şi ulterior închise) cinci focare de rujeolă – la Zărand, Galşa, Covăsânţ, Conop şi Milova –, dar s-au înregistrat cazuri numeroase şi la Mînerău şi în municipiul Arad. În prezent, sunt focare deschise de rujeolă în municipiul Arad (82 de cazuri), Lipova (9), Sâmpetru German (10), Curtici (9) şi Pecica (9). Toţi cei diagnosticaţi cu rujeolă sunt copii şi toţi sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei!

Părinți, trezirea!

Problema e gravă. Să moară copii din cauza nevaccinării împotriva rujeolei este absurd pentru vremurile pe care le trăim. Dar atunci când te laşi „educat” de „specialiştii” de pe internet, acesta e riscul pe care tu, părinte, ţi-l asumi pentru copilul tău: moartea.

Mulţi, mult prea mulţi arădeni şi-au asumat acest risc. Potrivit datelor pe care ni le-a pus la dispoziţie Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad, doar 54% dintre copiii născuţi în 2008 şi 2010 au fost vaccinaţi cu vaccinul ROR!!! În mediul urban, rata de vaccinare este mai scăzută decât în mediul rural: 53,27% la oraş faţă de 56,44% la ţară. În ciuda faptului că sunt foarte mici, aceste procente sunt încurajatoare pentru DSP Arad. Spunem asta pentru că, în comparaţie cu prima evaluare a copiilor născuţi în 2008 şi 2010 (realizată în februarie 2016), cea de a doua evaluare (efectuată în august 2016) a evidenţiat o creştere cu 10% a acoperirii vaccinale cu ROR. Carevasăzică, în februarie erau imunizaţi împotriva rujeolei doar 44% dintre copiii din judeţul Arad! Inconştienţă, nepăsare sau iresponsabilitate din partea părinţilor? Orice ar fi, e grav! E foarte grav!

Mergeţi la medic! Vaccinaţi-vă copiii! În cazul ROR, la Arad chiar nu au fost probleme cu aprovizionarea medicilor cu doze de vaccin (aşa cum au fost pentru alte tipuri de vaccin).

Sfatul medicilor

„Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an” – se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Mesajul preoţilor

Problema nevaccinării împotriva rujeolei e atât de gravă încât pe subiect a intervenit chiar şi Patriarhia Română. „Biserica susține vaccinările care urmăresc scopuri strict terapeutice.” „Trebuie spulberată percepția falsă că Biserica s-ar opune vaccinării preventive.” Acestea sunt mesajele preoţilor pentru părinţi. Reprezentanţii Patriarhiei au mai precizat, însă, că Biserica nu se opune respectării dreptului fiecărui cetățean de a alege dacă își vaccinează sau nu copiii („dacă sunt părinți care se opun cumva, deși biserica nu îi încurajează, nici nu le poate impune, ca nimeni altcineva, de altfel”).21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor