Erou la Bruxelles, perdant acasă

Erou la Bruxelles, perdant acasă
Presa britanică este necruţătoare în privinţa compromisului de la Bruxelles. Tony Blair a capitulat în faţa Parisului şi apreşedintelui Chirac, fără să obţină nimic în schimb.

Deşi acordul asupra bugetului pe 2007-2013 a venit la 3 dimineaţa, în redacţiile de la Londra, nimeni nu a dormit. Rezultatul a fost devastator pentru premierul Blair, căruia îi va fi probabil dificil să citească presa, la trezire.

Cel mai dur atac vine din partea celor de la THE SUN, pentru care Tony Blair este omul care a pierdut 7 miliarde de lire.

”Blair a jucat BANII VOŞTRII noaptea trecută, la un pariu pe bugetul Uniunii Europene care a adus Marii Britanii, nimic” – titrează The Sun, pentru care Blair este un premier slab, care a pierdut ce a cîştigat cu luptă Margaret Thatcher în 1984.

Aceeaşi publicaţie scrie că cedarea lui Blair va costa câte 100 de lire suplimentare fiecare bărbat, femeie şi copil britanic.

În acelaşi ton dur abordează subiectul şi DAILY MAIL, care vorbeşte despre ”capitularea lui Blair” şi o răsturnare de situaţie spectaculoasă – ”în schimbul unei sume uriaşe, Tony Blair a obţinut nimic”.

Mult mai moderat, dar la fel de critic în fonf, cotidianul de dreapta DAILY TELEGRAPH îl acuză pe Tony Blair că a cedat o parte din rabatul britanic, fără să obţină însă angajamentul Franţei asupra unei reforme mai rapide a subvenţiilor pentru agricultură.

”După vorbe mari, capitularea a rămas singura soluţie pentru Tony Blair” titrează ironic Daily Telegraph, care adaugă totuşi – ”premierul a cedat, pentru că Uniunea nu şi-ar fi permis un nou eşec”.

Conservatorii de la The Times sunt ceva mai optimişti : britanicii ar fi obţinut, în condiţii considerate mult timp aproape imposibile, un acord asupra bugetului pentru următoprii 7 ani.

Cotidianul subliniază de asemenea existenţa unui clauze de reexaminare a subvenţiilor UE în 2008, şi ideea că Blair a reuşit să învingă insistenţa absurdă a lui Jaquesc Chirac, potrivit căruia subvenţiile agricole trebuie să rămână intacte.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !