Eșec răsunător pentru o fabrică care a fost mândria arădenilor

De M.B.
19Comentarii
Eșec răsunător pentru o fabrică care a fost mândria arădenilor
Ministerul Economiei a eșuat și în ultima tentativă de a atrage investitori la fabrica de seringi de unică folosință, care nu mai produce nimic de cinci ani.

O investiție de la mijlocul anilor 1990 care îi făcea pe arădeni să fie mândri s-a dovedit un eșec răsunător. Numeroase încercări ale autorităților de a salva fabrica de seringi de unică folosință ”Sanevit 2003” s-au încheiat fără niciun rezultat. Nici în cadrul ultimei proceduri de privatizare, lansată de Ministerul Economiei în toamna anului trecut, oamenii de afaceri contactați nu s-au lăsat convinși.
Oferta ministerului
În august 2017, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, anunța intenția de relansare a activității Sanevit 2003 Arad, prin două modalități, respectiv achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de statul român sau atragerea de investiții.
Printre avantajele prezentate de minister se numără producția de seringi formate din trei componente, care corespund calitativ standardelor internaţionale, producție flexibilă, adaptabilă la realizarea altor produse decât cele din domeniul principal de activitate, amplasarea fabricii cu front stradal pe DN 79, apropiere de granița de vest a țării, accesul rapid la aeroport, cale ferată și autostradă, dar și terenul intravilan din cartierul Grădiște pe care se află fabrica. Terenul are o suprafaţă de 30.000 de metri pătrați, ce permite ridicarea de noi clădiri industriale în cazul extinderii producției sau diversificării produselor fabricate.

Fără speranță
Ministerul Economiei ne-a transmis că s-au făcut demersuri pentru relansarea activității societății Sanevit 2003 S.A., dar fără succes. ”În acest sens, s-a făcut publicitate prin mijloace electronice și au fost efectuate demersuri prin intermediul consilierilor și atașaților economici din cadrul ambasadelor, consulatelor și birourilor economice proprii din străinătate. Totodată, au avut loc și discuții cu potențialii investitori la sediul Ministerului Economiei. Până în prezent, nicio solicitare de includere a acestei societăți într-un sistem de afaceri nu a fost înregistrată”, precizează ministerul.
Oficialii nu pot spune în prezent ce soartă va avea Sanevit, însă în condițiile în care toate încercările de relansare a producției au eșuat, nu este exclus ca fabrica să fie desființată. Terenul ar putea ajunge, astfel, în atenția investitorilor imobiliari, avându-se în vedere potențialul zonei pentru ansambluri rezidențiale.

Datorii uriașe
În 2012, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara la Arad că Sanevit are datorii de 7,6 milioane de lei, la un patrimoniu de 8,5 milioane de euro. În acel an, Ministerul Economiei preluase fabrica, pentru a o salva de la faliment, însă primele încercări de privatizare s-au făcut abia în 2015. Atunci, societatea fusese scoasă la licitație la prețul de 32.684.998 lei (7,4 milioane de euro la vremea respectivă). Au urmat încă două licitații fără oferte, înainte de ultima procedură de privatizare, lansată anul trecut.

Producție zero
Deschisă în 1995, Sanevit Arad a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Unitatea poate produce anual 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale, însă din 2013 nu mai produce nimic, iar pentru o scurtă perioadă a lucrat la maximum 30% din capacitate.
SC Sanevit 2003 SA a fost înfiinţată prin preluarea activelor SC Sanevit SA, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2003 privind unele măsuri de restructurare financiară a creanţelor deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare asupra unor societăţi comerciale de pe platformele industriale Arad şi Harghita, printre care şi SC Sanevit SA, care a intrat în lichidare. La data înfiinţării, fabrica avea un capital social de 27,6 milioane lei.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor