Europa s-a mutat la Arad

21Comentarii
Europa s-a mutat la Arad
ARAD – Zece europarlamentari din mai multe ţări au bătut la pas judeţul la invitaţia lui Iosif Matula.

Vizită de grad zero la Arad. Zece parlamentari europeni, din Olanda, Franţa, Germania, Finlanda şi România, au vizitat ieri cele mai importante investiţii din judeţ şi şi-au spus părerea despre dezvoltarea ţării şi şansele sale. Totul a fost posibil la iniţiativa europarlamentarului arădean Iosif Matula, care le-a deviat traseul iniţial şi a stabilit un popas şi la Arad. Membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul PE au pus în mişcare nu doar oamenii politici şi şefii administraţiei, parlamentarii şi directorii din Arad, ci şi pe ceilalţi oficiali din vest, oficiali şi secretari de stat de la ministere, până şi miniştrii (cum a fost cazul ministrului Mediului). 

Câţi bani, câţi subcontractori?

Primul popas a fost la siteul autostrăzii Arad-Timişoara, prezentat de secretarul de stat Eusebiu Pistru. Parlamentarii europeni nu s-au sfiit să întrebe, e adevărat, doar în cercuri restrânse, de cât ne costă un kilometru de autostradă şi câţi subcontractori are lucrarea. A urmat o masă rotundă, unde cei de la Ministerul Dezvoltării, Sorin Maxim- şeful Agenţiei Regionale de Dezvoltare Vest, Nicoale Ioţcu – preşedintele CJA, rectorul UVVG- Aurel Ardelean şi ministrul Mediului- Laszlo Borbely au prezentat proiectele pe bani europeni în derulare, dar şi cele deja realizate.

Vizita a continuat pe şantierul Centrului Istoric Vechi, la Cămin social pentru comunitatea rromă de pe strada Tarafului, la viitoarea investiţie de reabilitare a clădirii Colegiului Naţional „Moise Nicoară”,  gazda fiind în toate cazurile primarul Gheorghe Falcă. Finalul vizitei a fost condimentat cu o incursiune turistică: turismul viticol la Păuliş.

Probleme cu regionalizarea

Cele mai intense dintre discuţii s-au purtat în jurul regionalizării României, dar şi pe un subiect foarte dureros pentru România: ritmul scăzut de atragere a fondurilor europene. Concluzia parlamentarilor europeni veniţi în vizită la Arad a fost dură, dar simplă şi a aparţinut şefului delegaţiei, Lambert van Nistelrooij: “Dacă discutaţi de regionalizare, faceţi-o; dacă discutaţi de problema absorbţiei fondurilor europene, schimbaţi metoda şi treceţi la atragerea banilor”.

Încântaţi de regiune

Europarlamentarii veniţi în vizită la Arad au precizat faptul că sunt încântaţi de modul în care se dezvoltă regiunea şi de numărul proiectelor atrase de arădeni.

M.M.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor