Evacuare de urgenţă la Spitalul Judeţean Arad!

De Cristian Cotuna si Adriana Barbu
Reactualizat la:
7Comentarii
Evacuare de urgenţă la Spitalul Judeţean Arad!
© FOTO: CRISTIAN COTUNA
Ploaie şi ruşine la Spitalul Judeţean Arad. Medicii au luat decizia să evacueze UPU, cu tot cu pacienţi şi aparatură, după ce ploaia din tavan a devenit de nestăvilit.

Pacienţii din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Arad, au fost evacuaţi de urgenţă, cu tot cu paturi şi echipamente, după ce Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a fost inundată. Apa a curs ca dintr-o conductă spartă, direct de pe acoperiş, prin pereţii renovaţi de curând şi inauguraţi pompos în urmă cu doar două săptămâni.

VIDEO: CRISTI COTUNA

Cei care au recepţionat lucrarea, Consiliul Judeţean, dar şi firma care a refăcut unitatea spitalicească au fost de negăsit duminică la ora 19.00, atunci când dezastrul cuprindea spitalul. Ulterior, mai marii CJA au recţionat. Însă la momentul inundaţiilor, în locul lor, al celor responsabili de ruşinea unei lucrări făcute cât se poate de prost, au intervenit asistentele, medicii şi femeile de la firma de curăţenie din spital, care s-au chinuit să evacueze apa. Între vociferări, amintind de bătaia de joc a executanţilor de lucrări de prin spitale şi încercând să prioritizeze evacuarea pacienţilor: cei cu accidente vasculare, cei paralizaţi, cei mai puţin grav.

VIDEO: CRISTI COTUNA

Personalul spitalului a început evacuarea apei în jurul orei 18.00, cu ajutorul unor găleţi şi al lopeţilor. Asistentele, medicii şi personalul de la firma de curăţenie şi-au riscat viaţa zeci de minute în operaţiunea lor de evacuare a apei, pentru că zona era plină cu fire de electricitate, iar tavanul era umed şi încărcat cu apă. Nimănui din exterior nu i-a păsat. Angajaţii firmei de pază erau, de pildă, ocupaţi cu evacuarea jurnaliştilor, operatoarele de la 112 erau prea ocupate pentru a mai răspunde şi la aceste apeluri, iar autorităţile s-au evaporat.

În toată această nebunie, cei de la spital încercau să salveze ce se putea salva, sub ameninţarea tavanului care, plin de apă, putea să dacă oricând pe ei. Unde să ducă pacienţii, unde aparatele de mii de euro? Unde să le depoziteze pentru ca apa să nu ajungă la ele? Şi cine să aibă grijă de pacienţi în tot acest timp? „Suntem de râsul lumii”, a fost concluzia cadrelor medicale care încercau să salveze Unitatea de Primire Urgenţe de furia apelor şi de ignoranţa celor care au făcut lucrarea de milioane de aici.

S-a decis: evacuarea!

Văzând că trebuie să se descurce singuri în faţa apei, medicii au luat, duminică seara, decizia să evacueze Unitatea de Primire a Urgenţe, cu tot cu pacienţi şi echipamente, şi să se mute la Pediatrie. Pacienţii şi aparţinătorii au intrat în panică, însă, după ce au văzut că medicii nu mai pot să-şi facă treaba din cauza inundaţiilor, şi că se împart când la pacienţi, când la inundaţii, s-au liniștit. Vociferările nu au lipsit, însă: „poţi muri pe targă”, „mor de durere”, „cine mai are grijă de noi dacă medicii au grijă de spital?”, au fost doar câteva dintre nemulţumirile pacienţilor.

O lucrare cu sute de probleme

Care a fost reacţia oficialilor la situaţia absolut şocantă de la spital? Conform celor de la CJA, lucrarea de la Spitalul Judeţean este una cu probleme mari, constructorul fiind abordat în mai multe rânduri pentru a interveni şi corecta viciile descoperite. De altfel, din cauza problemelor identificate, cei de la Consiliul Judetean au amânat deschiderea Unităţii de Primire a Urgenţe un timp. Totuşi, acest lucru s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni! Ce-i drept, dacă e să ne luăm după oficiali, doar după o serie de intervenţii pentru corectarea acelor probleme. Săptămâna trecută, cei de la spital au sesizat pentru prima dată că prin acoperişul clădirii cu 5 etaje s-a infiltrat apa, iar la “Resuscitare” a picurat. Desigur, nimeni nu a luat în seamă reclamaţia. Rezultatul s-a văzut duminică seara: Unitatea de Primire Urgenţe a fost complet inundată. CJA, prin vocea vicepreşedintelui Adrian Ţolea, a transmis că va acţiona în judecată firma care a executat lucrările. Suntem curioşi să vedem dacă aşa va fi. Noi cu siguranţă vom urmări cazul, pentru că, mai devreme sau mai târziu, firmele care execută astfel de lucrări vor trebui să răspundă, dacă nu în faţa celor care îi plătesc, măcar în faţa arădenilor care suferă de pe urma lor.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor