Ex-libris în mediu virtual

De Ioan Paul Colta
Ex-libris în mediu virtual
În sala kinema ikon a Muzeului de Artă Arad s-a deschis, aseară, trienala de Ex Libris.

„e-story / Trienala Internaționlă de Ex-libris”. Aceasta este numele/titlul celui mai recent proiect expozițional al Asociației Producătorilor de Artă, organizat în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, care s-a deschis aseară, 8 decembrie, la Muzeul de Artă din Arad.

Este vorba despre un proiect care continuă o mai veche tradiție, începută în anul 1998, când a avut loc la Arad prima ediție a Trienalei Internaționale de Ex-libris.

Creaţie şi tehnologie

„e-story / Trienala Internaționlă de Ex-libris” este considerată de către organizatori a 6-a ediție a acestei manifestări artistice care însă ne propune o schimbare, o transformare radicală prin aducere în actualitate a temei, strategie menită să racordeze trienala la noile tendințe de pe scena artei contemporane, din zona noilor medii de creație și tehnologii.
Astfel, expoziția e-story își propune să aducă un fenomen clasic în zona de contemporaneitate, prin dezvoltarea unui nou concept: ex-libris pentru e-book (ex-libris/grafică virtuală pentru carți virtuale).
„e-story/ Trienala Internaționlă de Ex-libris” vine ca o continuare/completare a unui alt proiect denumit Istorii, organizat de către Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Asociația Producătorilor de Artă și care aduce în atenția publicului arădean cinci povești, legate de istorii inedite/crâmpeie mai puțin cunoscute din trecutul Aradului. Aceste fragmente de istorie locală au fost adunate într-o carte, în format e-book, care a devenit punctul de pornire/bibliografie/sursă de inspirație pentru artiștii participanți la trienala de ex-libris.

Vizualizare pe tabletă

E-book-ul Istorii, nu a fost însă doar sursa de inspirație a artiștilor, ci și cartea propriu-zisa pe care se vor aplica ex-librisurile produse de aceștia.

Istoriile prezentate în e-book-ul expoziției au menirea de a reliefa publicului vizitator potențialul cultural-istoric al Aradului.
Expoziția propriu-zisă, deschisă în sala kinema ikon a Muzeului de Artă este concepută sub forma unei instalații interactive multi-media. Lucrările virtuale de ex-libris selectate în expoziție pot fi vizualizate pe tablete. Utilizatorii pot accesa pe tabletă cartea Istorii în format e-book în care este inserat și câte un exemplar de ex-libris din cele selectate.

Premiul Trienalei

Aseară, în cadrul deschiderii expoziției a fost decernat și premiul Trienalei Internaționale de ex-libris. Cea desemnată de către juriu ca și căștigătoare este Gianina Elena Jurcă, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”.

Ateliere interactive

Pe parcursul expoziției vor fi organizate ateliere interactive / workshop-uri cu copiii (7-14 ani) care vor fi îndrumați pas cu pas la realizarea propriilor lucrări de ex-libris, prin intermediul aplicației de pe site și totodată vor primi și explicații privind tehnica ex-librisului clasic.
În concluzie, proiectul „e-story / Trienala Internaționlă de Ex-libris” se dorește a fi un reper în arta contemporană de tip new media datorită noutății absolute a modului de abordare și realizare a unui concept clasic precum cel de ex-libris.

Proiect

„e-story / Trienala Internaționlă de Ex-libris” este un proiect expozițional organizat de Asociația Producătorilor de Artă în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, finanțat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !