Există acord pentru „salvarea” Greciei

De Simion Todoca
Reactualizat la:
4Comentarii
Există acord pentru „salvarea” Greciei
Liderii Eurozonei au purtat negocieri toată noaptea la Bruxelles în încercarea de a se pune de acord asupra termenilor unui nou pachet de împrumut pentru Grecia. Condițiile impuse Greciei sunt însă foarte dure. Membri ai Syrizei, dar și analiști sau jurnaliști din Europa le consideră drept umilitoare. Discuțiile liderilor Zonei Euro au fost precedate de negocierile miniștrilor de Finanțe, uneori „violente”, așa cum le-a catalogat o sursă europeană citată de Reuters.

Liderii Zonei Euro au ajuns la un acord pe tema datoriei Greciei, a anunțat premierul belgian, după negocierile maraton care au durat o parte a zilei de duminică și întreaga noapte.
Vestea a fost confirmată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a precizat că acordul a fost unanim și că prevede reforme serioase din partea Greciei, la pachet cu susținerea financiară.

Rămâne de văzut dacă toate condițiile impuse de creditori vor fi acceptate și de parlamentul de la Atena. Mulți parlamentari Syriza și-au anunțat dezacordul cu aceste condiții.
Unul dintre cele mai sensibile puncte din proiectul de acord al reuniunii Zonei Euro de duminică și luni pe tema Greciei prevede transferarea de active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro către un fond „independent” în vederea privatizării. Premierul Alexis Tsipras a respins categoric această condiție. Un diplomat citat de Reuters spune că această condiție ar lăsa Atena fără suveranitate și ar transforma Grecia într-un „protectorat” german.

Sarcini

Greciei i s-a trasat sarcina ca până miercuri să aprobe o nouă legislaţie cu privire la o serie de reforme înaintea începerii oricărei discuţii asupra unui alt „bailout”. Potrivit corespondentului BBC, încă nu s-a ajuns la un acord asupra paşilor care trebuie luaţi de Grecia, de urgenţă.
Ceva mai devreme, miniştrii de Finanţe ai Zonei Euro au înaintat o listă de măsuri liderilor Europeni, după două zile discuţii tensionate.
Un oficial guvernamental grec a descris în termeni foarte negativi aceste discuţii. Un altul a spus că unele dintre propuneri păreau concepute cu scopul de a-l „umili” pe Premierul grec Alexis Tsipras şi guvernul său de stânga.

Documentul de doar patru pagini cu propunerile înaintate de către miniştrii de Finanţe ai Eurozonei include următoarele cerinţe imperative:

– Reformele propuse de Grecia să fie ratificate de Parlament până miercuri, 15 iulie.

– Reforme „ambiţioase” ale sistemului de pensii şi ale pieţei muncii.

– Creditorii internaţionali trebuie să poată lucra chiar la Atena pentru a avea acces deplin la proiectul noii legislaţii.

– Posibilitatea transferării unor active „valoroase” al Greciei, în valoare de 50 de miliarde de euro către fonduri externe în vederea privatizării.

– Discuţii posibile cu privire la negocieri rapide asupra unei ieşiri temporare din Zona Euro, însoţite de restructurarea datoriei, în caz că nu se ajunge la un acord asupra unui nou pachet de salvare financiară.

Din relatările presei, se pare că Grecia nu este de acord cu rolul atribuit FMI-ului în cadrul noului program de asistenţă financiară şi cu crearea “fondului independent” în care să se depună drept garanţie activele greceşti.

Sursa: Mediafax4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor