Exponatul lunii ianuarie la Complexul Muzeal

De Eugen Rogojan
Exponatul lunii ianuarie la Complexul Muzeal
Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului o cupă cu stema Principatelor Unite, expusă la secția de istorie.

Exponatul lunii ianuarie este o cupă cu stema Principatelor Unite, de fapt una din propunerile de stemă care au fost examinate în anii 1860-1863. Cupa a fost donată muzeului arădean de către un colecționar particular în anul 1960. Prezintă o lucrătură deosebită din sticlă și porțelan și poate fi admirată în cadrul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal Arad (Palatul Cultural Arad, etaj 1, intrarea dinspre Parcul copiilor).

Despre stemă

„Stema imprimată pe exponatul Complexului Muzeal Arad cuprinde un scut despicat, având prima jumătate tripartită, în brâuri de roșu, aur și azur, și încărcată cu o acvilă cruciată în zbor deschis. Cea de-a doua jumătate, tăiată roșu și azur, este încărcată cu un cap de bour având soarele între coarne. Acest scut este timbrat de o coroană închisă. Toate aceste elemente sunt plasate sub un pavilion de purpură, căptușit cu hermină și prins într-o coroană închisă. O variantă similară îi avea drept tenanți: în stânga pe un personaj feminin, având în mână o sabie curbată specific dacică, iar în dreapta pe un leu ridicat în două labe. Aceste elemente erau menite să simbolizeze Dacia, regăsindu-se încă din secolul al III-lea pe o monedă daco-romană”, spun cei de la Complexul Muzeal.

Proiectul muzeului

În fiecare lună, specialiștii Complexului Muzeal Arad spun povestea unui obiect din colecția muzeului arădean: obiect cu valoare de patrimoniu, legat de un eveniment din istoria Aradului. Prin proiectul „Exponatul lunii”, Complexul Muzeal Arad își propune să fie mult mai accesibil publicului, fiind prezent pe platforma globală izi.travel. Scopul platformei este de a conecta orașe, muzee și poveștile lor, cu acei călători care vor să exploreze lumea într-un mod nou, inovator. Ghidurile sunt accesibile prin aplicația pentru telefonul mobil și pe site-ul www.izi.travel.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !