Faci liceul şi cu nota trei. Şcoală pentru cine vrea!

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
19Comentarii
Faci liceul şi cu nota trei. Şcoală pentru cine vrea!
© Moise Nicoară, un liceu la care se intră foarte greu FOTO:JA
În 25 de licee din Arad s-a intrat cu medii sub cinci şi doar în şapte licee cu medii peste şapte.

În aproape jumătate din liceele Aradului (unele şi cu şcoală profesională) s-a intrat, anul trecut, cu medii sub cinci, cea mai mică medie promovabilă fiind de 2,26. Singurele condiţii pentru a ajunge la un liceu este să fi trecut clasa a VIII-a şi să fi participat la Evaluarea Naţională. Nu contează notele obţinute, ci doar opţiunea de a bifa sau nu, un liceu. Indiferent cât de mică este nota, se va găsi un loc într-un liceu din Arad pentru a continua studiile. Sistemul criticat de multe ori pentru permisivitatea lui şi pentru lipsa competitivităţii şi a unor criterii serioase de selecţie, va fi păstrat şi anul acesta, la fel ca şi sistemul repartiţiei computerizate. E greu de crezut că, astfel, se va îmbunătăţi în vreun fel procentul de promovabilitate la Bacalaureat, pentru că un elev cu media de admitere sub trei, cu greu va recupera materia neasimilată în patru ani de gimnaziu, plus cea din anii de liceu, pentru ca la Bacalaureat să ia cel puţin media şase.

Ghidul afişat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, pentru orientarea elevilor de a VIII-a în alegerea opţiunilor pentru admitere prezintă ultima medie de admitere a anului trecut pentru toate liceele din judeţ. Şi situaţia nu este deloc optimistă. În 25 de licee s-a intrat cu o medie sub 5, adică sub limita promovabilităţi şi în doar 7 licee cu medii mai mari de 7. Cea mai mare ultimă medie de admitere a fost la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, unde ultimul intrat a avut media 8,71 şi cea mică, la Liceul Tehnologic Sântana, unde s-a intrat cu 2,26. Orice e posibil în acest sistem de admitere la liceu. Conform site-ului admitere 2015, sunt opt licee în care media de admitere a fost între 2,00 şi 3,00.

Cele mai bune licee
Primele trei licee unde se intră cu cele mai mari medii ale Aradului sunt Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Colegiul Naţional Preparandia „Dimitrie Ţichindeal”, cu 8,34 şi Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” cu 8,13. Tot cu medii peste 7,00 sunt şi Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad, cu 7,94, Colegiul Economic cu 7,40, Liceul Baptist cu 7,15 şi Liceul Sportiv cu media 7,00, ca ultimă medie de admitere a anului trecut.

Media de admitere este calculată în procent de 25% din media claselor V-VIII şi 75% media de la Evaluarea Naţională.

Taguri: , , , , , ,


19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor