Fascinanta poveste a luminii

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Fascinanta poveste a luminii
„Lumina noastră cea de toate zilele”, expoziție inedită de obiecte de iluminat la „Moise Nicoară”.

ARAD. Anul 2015 a fost declarat de către UNESCO „Anul Internațional al Luminii”, fixând ca domenii de interes lumina în știință, tehnologie, natură și cultură. De-alungul întregului an se vor desfășura, în școlile arădene, mai multe tipuri de activități cultural-educative, care vor urmări să aducă în prim plan importanța luminii ca fenomen fizic și spiritual, într-o abordare deopotrivă pluri, inter și transdisciplinară, punând accentul pe implicațiile luminii în viața interioară și exterioară a fiecărei ființe umane. Tocmai de aceea, numele acestui proiect internațional este: „Lumina dinăuntru și lumina dinafară/ Inner and Outer Light”.

„În acest context, după cum ne spunea coordonatorul de proiect, prof. Mirela Mureșan, la Colegiul Național «Moise Nicoară» s-a deschis de curând o expoziție inedită cu obiecte de iluminat. Ineditul ei este constă în faptul că obiectele de iluminat au fost strânse, colectate, de către elevii din mai multe școli din Arad și județ. S-a adunat astfel o impresionantă colecție de lumânări, lămpi cu petrol, lămpi cu carbit, lămpașe, opaițe, felinare becuri, neoane, leduri, lasere, lanterne, etc. Ele sunt deopotrivă mărturia evoluției civilizației umane, dar și a specificului local al civilizației rurale”.

Specificul acestei expoziții constă în faptul că aceste exponate nu sunt niște simple „obiecte moarte”, ci fiecare obiect e însoțit de o „poveste” care îl individualizează, îi dă viață, căci mărturisește frânturi de viață ale proprietarului sau o experiență de viață memorabilă, reușind să reconstituie astfel o emoționantă lume de odinioară.
„Această expoziție va constitui suportul unui viitor soft educațional, care va consta într-un „documentar” didactic realizat de o echipă de profesori, elevi, informaticieni și didacticieni – a concluzionat prof. Mirela Mureşan. O încercare de a oferi celor interesați o altfel de învățare, care să reunească într-un tot unitar corpul, mintea și sufletul. O premieră absolută pentru învățământul arădean și nu numai”.

Vizitare

Expoziția este deschisă pe întreaga perioadă a „săptămânii altfel” și poate fi vizitată, de către toți cei interesați, până în 30 aprilie.

„Expoziția are nu doar un rol informativ, ci mai ales unul educativ”
(Mirela Mureşan)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !