Falcă: „Sunt verificat din doi în doi ani şi la fiecare sesizare”

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
21Comentarii
Falcă: „Sunt verificat din doi în doi ani şi la fiecare sesizare”
Citeşte mai jos ce spune primarul Aradului, Gheorghe Falcă despre conflictul de interese de care este acuzat de către Agenţia Naţională de Integritate.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută marţi la sediul Primăriei Arad, primarul Gheorghe Falcă a făcut referiri mai pe larg la acuzele ce i-au fost aduse de Agenţia Naţională de Integritate care consideră că edilul local a fost în conflict de interese în cazul mai multor acte care au legătură cu firma soţiei sale, SC Pro Arhitectura SRL, şi Primăria Arad.

Iată ce a spus edilul local pe cel mai fierbinte subiect politic local din debutul acestei săptămâni:
„Am primit informarea publică, prin intermediul unui comunicat de presă, din parte ANI cu referire la conflictul de interese. Așa cum aţi putut constata, este vorba de 31 de certificate de urbanism, de câteva autorizaţii de contrucţie şi de demolare. Aşa cum cred că ştie toate lumea, certificatele de urbanism sunt certificate care informează solicitanţii cu privire la modul în care se pot realiza construcţiile în municipiu Arad. Pentru certificatul de urbanism şi pentru autorizaţia de construcţie se plăteşte o taxă în cadrul Primăriei Arad, la fel ca în toată ţara. Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Arad, pentru a nu favoriza pe nimeni, a realizat şi varianta certificatului de urbanism cu o taxă specială pentru obţinerea lui în 48 de ore, ca de altfel şi varianta de autorizaţie de construcţie la fel, cu taxă specială, pentru obţinerea ei în termen de cinci zile. De aceea nu mă simt afectat de vreun conflict de interese”, a declarat Gheorghe Falcă.

Edilul Aradului a mai precizat: „Cred că atunci când eu îmi construiesc o casă, trebuie să vin la Primărie să obţin certificat de urbanism, ori că îl semnez eu, ori că îl semnează cineva, documentul există, iar, la final, pentru a construi casa trebuie să ai autorizaţie de construcţie, ori că o semnez eu, ori că o semnează altcineva. De aceea, documentul de legătură cu cetăţenii din municipiului Arad este un document administrativ, culmea un document la care cetăţenii contribuie. Mai mult decât atât, ANI a cercetat planurile urbanistice pe care firma condusă de soţia mea le-a solicitat Primăriei Arad şi s-a constatat că nu sunt incompatibile sau în conflicte de interese. De aceea, ne punem întrebarea acum: de ce certificatul de urbanism care este premergător planului urbanistic sau autorizaţia de construcţie, care este după planul urbanistic, pot fi interpretate ca şi acte care să genereze conflicte de interese?”.

Întrebat de ce crede că ANI a revenit acum pe acest subiect, unul analizat şi în trecut de agenţie, primarul a precizat faptul că „sunt verificat din doi în doi ani şi aproape la fiecare reclamaţie. După cum ştiţi, am fost reclamat politic în urmă cu un timp, chiar a existat şi o conferinţă de presă în care s-a spus că am fost reclamat atât la ANI, cât şi la Parchet. Noi am trimis documentele ca de fiecare dată la cele două instituţii şi, pentru prima dată, după atâţia ani de administraţie, cineva îmi spune că atunci când pleacă din primărie un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie semnată de mine către o companie care plăteşte, aceste acte aduc conflict de interese”.

În ceea ce priveşte calitatea sa de acţionar la Pro Arhitectura, Falcă a precizat: „ANI a analizat documentaţia până în 2015 sau până în 2016 primăvara. Eu am devenit acţionar la Pro Arhitectura în 2016 sau 2015 toamna, dar oricum, indiferent de situaţia că sunt sau nu acţionar, este aceeaşi procedură: nu contează că sunt eu sau doar soţia mea acţionar”.
În urmă cu o zi, prin intermediul unui comunicat de presă, primarul Aradului a răspuns comunicatului făcut de ANI cu privire la posibilul conflict de interese în care s-a aflat de-a lungul anilor, cu faptul că „având în vedere comunicarea ANI cu privire la existența indiciilor privind un posibil conflict de interese, doresc să menționez faptul că dețin documentația necesară care îmi atestă nevinovăția. Agenția Națională de Integritate a desfăşurat controale periodice în cadrul Primăriei pe care o conduc şi nu au existat niciun fel de abateri de la lege”.

Rămâne de văzut cum se va apăra edilul local în faţa acuzelor ANI şi unde se va ajunge în această situaţie, în condiţiile în care ANI a sesizat Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor