Fără bani pentru măsele

De Diana Dutu
7Comentarii
Fără bani pentru măsele
© Bani puţini pentru serviciile stomatologice acordate asiguraţilor
Doar 35% dintre medicii dentişti din Arad au semnat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

2.930.000 lei este bugetul alocat pe întreg anul 2016 de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad pentru serviciile de medicină dentară acordate în ambulator. „Numărul de furnizori evaluaţi şi autorizaţi care îndeplinesc prevederile actelor normative pentru anul 2016, care au depus cerere de a intra în relaţie contractuală cu CAS Arad este de 154” – spune dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad. Numărul medicilor dentişti care furnizează servicii în cadrul acestor cabinete este ceva mai mare: 185.

Deşi numărul cabinetelor stomatologice care lucrează cu CAS este mai mare cu 6% faţă de anul trecut, iar numărul medicilor dentişti – cu 11%, tot e insuficient pentru arădenii care au probleme cu dinţii. „Contractele cu CAS acoperă o parte infimă din activitatea pe care medicii o desfăşoară la cabinet, dar situaţia aceasta e valabilă la nivel naţional, nu doar la nivel de judeţ” – punctează dr. Ioan Flueraş, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Arad. Potrivit acestuia, în judeţul nostru există aproximativ 400 de cabinete stomatologice, în care lucrează 540 de medici dentişti. Doar 35% dintre ei au ales să semneze contracte cu CAS, cea mai mare parte a dentiştilor oferind servicii exclusiv în regim privat.

O situaţie în care cei mai dezavantajaţi sunt pacienţii ce au nevoie de servicii stomatologice. Chiar dacă sunt la zi cu plata asigurării de sănătate, ei sunt nevoiţi să scoată bani (grei, de cele mai multe ori) din buzunare pentru a-i plăti pe medicii dentişti.

Plafoane

La stabilirea valorii de contract pentru furnizorii de servicii medicale de medicină dentară, CAS Arad a avut în vedere: bugetul alocat pentru acest domeniu de asistenţă, numărul de medici dentişti care au solicitat intrarea în relaţie contractuală cu CAS Arad, gradul profesional al medicilor, precum şi locaţia unde îşi desfăşoară activitatea.

„Având în vedere suma orientativă/ medic specialist/ lună la nivel naţional de 1.600 lei/lună, sumele alocate prin contractele încheiate pentru anul 2016 (începând cu 1 iulie 2016) pentru cei 185 de medici care furnizează servicii de medicină dentară în cadrul celor 154 cabinete medicale sunt următoarele: pentru medicul dentist specialist din mediul urban – 1.478 lei media lunară ca valoare de referinţă, pentru medicul primar din mediul urban – 1.774 lei media lunară (majorare cu 20% faţă de valoarea de referinţă), iar pentru medicul fără grad profesional din mediul urban – 1.182 lei media lunară (diminuare cu 20% faţă de valoarea de referinţă)” – precizează dr. Domşa.

Plata serviciilor din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea medicină dentară se face prin tarif pe serviciu medical cuantificat în lei.

Spor de rural

La valorile stabilite prin contract pentru medicii din rural se aplică un spor de zonă de 50% faţă de medicii din mediul urban, în acest mod fiind stimulaţi medicii dentişti cu cabinete autorizate şi evaluate din mediul rural care au solicitat încheierea contractelor cu CAS Arad.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor