Fără pesticidele cancerigene

20Comentarii
Fără pesticidele cancerigene
ARAD – Momentan, în judeţul nostru, plantele nu sunt tratate cu substanţa-problemă initium, dar….

România este prima ţară din lume care testează două pesticide în componenţa cărora intră o substanţă foarte cangerină: initium. Pe internet există zeci de forumuri şi site-uri care vorbesc despre gradul de toxicitate al acestei substanţe. Există inclusiv o petiţie on-line pentru interzicerea acestei substanţe pe teritoriul României. Dar autorităţile din ţara noastră sunt imune la nemulţumirile oamenilor referitor la această situaţie. Momentan, cele două pesticide-problemă se testează doar în două locuri din ţară, dar problema este departe de a fi tranşată. Agricultorii din Arad ar putea fi următorii care folosesc pesticidele cu initium, lucru recunoscut chiar de către directorul Direcţiei pentru Agricultură din judeţul nostru, Ioan Mălăieş. „Am vorbit cu agricultorii de la noi din judeţ şi i-am întrebat chiar despre acest aspect. Deocamdată, nu s-a folosit pesticid cu initium nicăieri şi, din câte ştim, nici nu au intrat pe piaţa arădeană produse tratate cu aceste pesticide. Dar pe viitor nu ştiu ce se va întâmpla, poate că şi agricultorii noştri vor folosi initium”, spune Mălăieş.

„Dracul nu e aşa negru”

Zicala s-ar putea adapta şi situaţiei din prezent, dacă e să ne luăm după Ionel Drăgănescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP). „M-am interesat în legătură cu acest subiect şi am descoperit că poveştile care circulă în legătură cu initium sunt mai mult false. Trebuie să plecăm din start de la premiza că întreaga populaţie nu va putea fi hrănită cu produse naturale, aşa cum ar fi cel mai bine. Şi este nevoie de diferite tipuri de îngrăşăminte şi pesticide pentru a crea nişte produse bune din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Initium este doar o substanţă folosită într-un pesticid şi cam atât. Nu are nimic ieşit din comun faţă de alte substanţe, iar studiile cercetărilor olandezi relevă faptul că nu este periculos pentru organismul uman”, spune Drăgănescu. Directorul susţine că, în materie de legumicultură, olandezii sunt de nebătut la nivel mondial şi că îi crede pe oficialii olandezi care au întocmit rapoartele respective.

Se elimină în două zile

Potrivit informaţiilor care ciruclă pe internet, initium se elimină din organism după un an ceea ce duce la concluzia că initium nu poate părăsi organismul niciodată, ţinând cont că oamenii folosesc des produse tratate cu pesticide. Acest lucru a fost infirmat de doctorul Ionel Drăgănescu. „În urma testelor realizate, initium este eliminat total din organism la 48 de ore de la ingerarea lui. Poveştile conform cărora substanţa stă în organism un an de zile nu sunt adevărate”, susţine Drăgănescu.

Totuşi, cancerigen

Cu toate acestea, mai multe studii efectuate în statele occidentale relevă faptul că initium este o substanţă destul de periculoasă pentru corpul omenesc, fiind considerată cancerigenă. Potrivit declaraţiilor lui Drăgănescu, substanţa este periculoasă, la fel ca multe altele cuprinse în pesticide, dar cantitatea ingerată de către consumatorii finali va fi mult prea mică pentru a crea probleme. Cu toate acestea, sfaturile medicilor sunt clare: ar trebui consumate cât se poate de mult produse naturale.

Nu au intrat pe piaţa arădeană produse tratate cu aceste pesticide” – Ioan Mălăieş.

A.G.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor