Fără sorţi de izbândă pe apa de ploaie

De Alin Gherasim
10Comentarii
Fără sorţi de izbândă pe apa de ploaie
Rămâne cum s-a stabilit: firmele şi instituţiile, taxate pentru apa de ploaie. Bonus: şi persoanele fizice ar putea fi puse la plată.

ARAD. Taxarea apei de ploaie a devenit lege în România. Şi, pe baza acestei legi, Consiliul Judeţean Arad a adoptat o hotărâre prin care a impus instituţiilor publice şi agenţilor economici să plătească facturi pentru apa de ploaie care se scurge în canalizare. Asta se întâmpla în luna iulie a acestui an. La sfârşitul lunii septembrie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni PSD şi ALDE au întocmit un proiect de hotărâre prin care să revoce, în totalitate, vechea hotărâre, prin care s-a stabilit taxarea apei de ploaie. După cum era de aşteptat, proiectul de hotărâre a fost respins în şedinţă. Consilierii din PNL şi UDMR au votat împotriva anulării taxei. Dar aceştia au venit cu legea de partea lor, susţinând că nu pot anula nişte taxe impuse de lege.
Înainte de vot, aleşii au schimbat păreri pe marginea acestei probleme. Daniel Trifon, consilier judeţean de la ALDE, a spus că „pe lege, am impresia că putem să exceptăm persoanele juridice private de la plata acestei taxe. Legea spune că firmele private pot fi taxate, dar nu impune neapărat taxarea lor”. Adrian Tăşedan, directorul ADI Apă-Canal, a fost chemat să explice motivul impunerii acestei taxe. „Noi respectăm legea cuvânt cu cuvânt şi apreciem că acolo se specifică faptul că trebuie taxaţi şi agenţii economici”, a spus Tăşedan.
Muştruluiţi de Cionca
Pe subiect a intervenit şi Iustin Cionca, preşedintele CJA. Acesta a spus că „mă aşteptam să veniţi cu o propunere de modificare a regulamentului, nu cu un proiect care să revoce acest regulament. Potrivit legii 215/2018, nu putem revoca acest document, lăsăm operatorul de apă şi canalizare fără regulament. Dacă aveţi propuneri pentru îmbunătăţirea acestui regulament, le aştept. Vă propun să renunţaţi la revocarea hotărârii şi să lucrăm pentru îmbunătăţirea ei, să îl aducem în pas cu legea”, a spus Cionca. Dar demersul acestuia a fost ignorat de consilierii din Opoziţie. Proiectul de hotărâre privind eliminarea taxării apei de ploaie a fost supus votului, dar nu a fost adoptat.

Şi oamenii?
La finalul pledoariei sale, Iustin Cionca a anunţat că legea impune şi taxarea persoanelor fizice, a oamenilor simpli. Aşa că se caută o soluţie pentru modificarea regulamentului intens dezbătut. Practic, există posibilitatea ca, în viitorul apropiat, arădenii să fie taxaţi şi ei pentru apa de ploaie, nu doar firmele şi instituţiile publice.

Taguri: , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor