Fără tarife de mediere pentru munca peste hotare

De Andreea Pintea
2Comentarii
Fără tarife de mediere pentru munca peste hotare
ITM Arad atenţionează: nu se mai percep tarife de mediere privind munca în străinătate.

Începând cu luna martie a acestui an au intrat în vigoare modificările aduse Legii 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, prin Legea 232/2017. În acest context, reprezentanţii Ins­­pec­­toratului Teritorial de Muncă Arad au transmis că potrivit noilor reglementări „agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe pentru încheierea contractelor de mediere. Cuantumul amenzii stabilit pentru încălcarea acestei prevederi este de la 10.000 lei la 20.000 lei”.

„Activitatea de plasare de forţă de muncă în străinătate poate fi desfăşurată numai de către persoanele juridice care au calitatea de agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate în condiţiile Legii 156/2000 şi a normelor de aplicare a acesteia. Aceste societăţi au obligaţia să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul.

Precizăm totodată faptul că ITM Arad nu are competenţă, conform legii, să autorizeze, să acrediteze societăţi comerciale sau să menţină autorizaţiile, în ceea ce priveşte activităţile de plasare a forţei de muncă. ITM Arad emite doar o dovadă privind înregistrarea societăţii la instituţia noastră”, a precizat purtătorul de cuvânt ITM Arad, Romina Socaci.

Pe lângă noile precizări privind tarifele intermedierii plasării forţei de muncă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a mai precizat şi că „instituţia noastră nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate conform Legii 156/2000 republicată”.

Documentul care conţine informaţii privind intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate poate fi consultat pe pagina ITM Arad – www.itmarad.ro, sub denumirea „Avertisment privind munca în străinătate”.

De asemenea, lista actualizată cu societăţile comerciale înregistrate la ITM Arad în ba­­za Legii 156/2000 este publicată pe site-ul instituţiei arădene. La data de 28 februarie 2018, în evidenţele ITM Arad erau înregistrate 34 de societăţi comerciale active, care intermediază plasarea forţei de muncă în străinătate.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor